a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Meddig maradjon a dobhártyában a ventillációs tubus?

2015.05.07. | HTamas |

Címkék: fül gyermek fül orr gégészet középfül ventillációs tubus grommet tubus középfülgyulladás savós

Azt hiszem sokakat érdeklő témáról írtak most az Indian Journal of Otolaryngology-ban. Azt vizsgálták egyiptomi kollégák, hogy meddig érdemes benntartani kisgyermekeknél a ventillációs tubust, ha esetleg magától nem esik ki. 4 csoportba sorolták a gyerkőcöket aszerint, hogy 6, 12, 18, vagy 24 hónap után vették ki a tubust a dobhártyájukból, aztán megnéztek egy csomó paramétert, illetve követték a betegek további sorsát.

Azt találták, hogy ha 12 hónapnál kevesebb ideig volt benn a tubus, akkor nagyobb eséllyel alakult ki újra középfül-gyulladás, mint 18 vagy 24 hónap után, viszont akinél 18 hónapig, vagy annál tovább maradt benn a tubus, annak egyre nagyobb eséllyel alakult ki visszatérő fülfolyás, a tubus körül granuláció, sőt, sajnos a tartós dobhártya-perforáció esélye is megnőtt. Ez utóbbi talán a legfontosabb, mert a lyukas dobhártya később műtétet igényel. Ráadásul ez ügyben elég elkeserítő eredmények születtek, mert a 18 hónapos csoportban 30%, a 24 hónapos csoportban pedig már 40% esély volt a tartós dobhártya-perforációra. A fentiek alapján azt a következtetést vonták le, hogy valahol 12 és 18 hónap között van az ideális időtartam a tubus benntartására, majd eltávolítására, mert azután már inkább csak a bajt okozza, annál előbb meg a savós otitis kiújulásának esélye nagyobb.

Érdekes, mert nekem nagyon kevés tubusom éri meg az egy évet, sőt. Jó, van például egy fej-nyaki manifesztációjú lymphomával küzdő fiatalember betegem, akinek zéró fülkürtműködése van, és neki már 3 éve ott van a tubus. De jellemzően kb. 6-10 hónapig szokott bennmaradni a gyerekeknél, és ahogy beszélgetek kollégákkal, másnak sem szokott ennél sokkal tovább kitartani. Így nem is nagyon kellett még kivegyek tubust. Konkrétan csak 2 esetre emlékszem, bár lehet, hogy volt még egy harmadik is, de ennél nem hiszem, hogy több. Ráadásul abból az egyik egy felnőtt volt, akinek Szingapúrban, vagy valahol máshol, de Dél-Kelet Ázsiában helyből berakták a tubust egy aero-otitis kapcsán, aztán 1.5 év múlva már nagyon megunta -jogosan- a dolgot, na akkor kiszedtem.