a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Többgócú Warthin tumor a parotisban

2015.05.06. | HTamas |

Címkék: nyálmirigyek fültőmirigy parotis warthin tumor

Mostanában a kórházi megbeszéléseken többször is szóba került, hogy milyen gyakran lehet többgócú a Warthin tumor, úgyhogy gondoltam utánanézek pontosabban, hogy milyen százalékban fordul elő multiplex megjelenés. Az irodalmi adatok eléggé szórnak, 4-19% közöttire teszik a többszörös előfordulást ugyanabban a mirigyben (cikkek: 1, 2, 3, 4). Ha mondjuk a közepét vesszük ennek a range-nek, akkor az minden tizedik beteget jelent, ami végül is tényleg nem kevés. Sajnos az nem derült ki, hogy a lebenyeket illetően van-e jellemző eloszlás. Ez azért érdekes, mert felmerült, hogy lehet, hogy jobban járnának a Warthin tumoros betegek rutinszerű teljes parotidectomiával a felületes lebeny eltávolítás helyett. Erről én nem vagyok meggyőződve, mert azért az nagyobb n. facialis sérülés, vagy legalábbis paresis kockázattal jár, és a klinikai vizsgálat és a képalkotók szerintem elég jól megmondják, hogy várhatóan hol lesz a tumor, meg hát az intraoperatív lelet megerősíti a preoperatív feltételezelést. De az biztos, hogy az enukleáció nem megengedhető ennél a betegségnél.