a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A traumás dobhártya-perforációk felosztása a méret-gyógyhajlam alapján

2015.04.28. | drHorváthTamás |

Címkék: trauma fül dobhártya középfül dobhártya perforáció

Vasvári Gergely kollégánk ajánlotta a figyelmembe azt az 1979-es Laryngoscope tanulmányt, amiben a traumás dobhártya-perforációkat 4 csoportba sorolták a perforáció mérete, kiterjedése alapján, és kiderült hogy elég jól meg lehet becsülni ez alapján a spontán gyógyhajlamot. Gergely azt írta, hogy a személyes tapasztalatai nagyon hasonlók, ezért is lenne érdemes kikerülnie a blogra ennek a beosztásnak. Én csináltam egy saját rajzot az általa küldött kép alapján, erről van szó: 

traumatic_tympanic_membrane_perforation_griffin.jpg

Egyébként a két héttel ezelőtti hírlevélben írtam, hogy állatkísérletben a helyi inzulinkezelés meggyorsította a traumás perforációk spontán gyógyulását (cikk). Ez még persze semmi extra, mármint csak egy állatkísérletes study, de azért érdekes. Valahogy gyorsabban alakult ki kollagénszövet a perforáció mentén. Mondjuk az igazi az lenne, ha maga a spontán gyógyhajlam is javulna az inzulintól, az ütne.