A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mandulaműtét rákmegelőzés céljából

2015.04.22. | drHorváthTamás |

Címkék: onkológia hpv mandulaműtét garat torokmandula

Először azt hittem, hogy valami hoaxról van szó, mikor a Medical News Today-en olvastam azt a címet, hogy "Tonsillectomy in childhood to prevent tonsillitis may reduce the risk for HPV-related tonsil cancer". Mármint hogy ez egy felhívás a keringőre, tényleg vegyük ki gyermekkorban a mandulákat, hogy egy esetleges mandularákot megelőzzünk? Persze tökéletesen igaz, ha nincs mandula, nincs mandularák sem. Apró probléma, hogy bár a mandulaműtét az egyik (vagy a) leggyakrabban végzett fül- orr- gégészeti beavatkozás, nem éppen veszélytelen, és rohadt fájdalmas utána. Jelen esetben ráadásul arról van szó, hogy egy egyébként egészséges szervet vennénk ki a maga szövődmény lehetőségeivel és kényelmetlenségeivel együtt, csak azért, hogy elkerüljünk egy nem gyakori, bár kétségkívül nagyon súlyos betegséget.

Szerencsére én voltam a túl hamar negatívan ítélő, mert a cikkből kiderül, hogy ez csak egy dán retrospektív adatfeldolgozás a  Danish Cancer Registry alapján. Tehát senki nem állt neki mandulákat kivenni, hogy megnézze azt az összefüggést, ami nyilvánvaló. Hogyan lehetne egyáltalán mandularákja egy olyan embernek, akinek nincs mandulája? A csavar és a fontos rész egy későbbi szövegrészben van elrejtve: "These data do not imply that individuals should have a tonsillectomy to reduce risk of tonsil cancer; oropharyngeal cancers and tonsil cancers are relatively rare," said Fakhry. "If groups at high risk for tonsil cancer could be identified, analogous to BRCA-positive women for breast cancer, then in the context of a clinical trial, a prophylactic tonsillectomy could be evaluated.". Szóval ha találnánk valami elég erős rizikófaktort a mandularákra, akkor egy bizonyos gondosan kiválasztott populációban mégiscsak lehetne létjogosultsága a mandulaműtétnek, lásd Angelina Jolie mellműtéte. Kérdés, hogy mekkora rizikót kellene magában hordoznia az adott génvariációnak, a másik kérdés, hogy van-e már valami genetikai nyom. Illetve nem lenne-e egyszerűbb egy hatékony HPV oltás kifejlesztése?

süti beállítások módosítása