a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A reflux az oka mindennek

2015.03.31. | HTamas |

Címkék: orr reflux melléküreggyulladás idült nyelvgyöki mandula

És tényleg. Az elmúlt 2-3 napban két olyan cikkbe is belebotlottam, ami a refluxot okolja teljesen más jellegű fül- orr- gégészeti problémákért. Mondjuk az egyik nem annyira nagy újdonság, az Allergy-ben azt írják, hogy a reflux egyértelműen növeli a krónikus, nem fertőzéses eredetű orrpanaszok kialakulásának esélyét. Sokan, sokfelé szeretnék már régóta összeházasítani a refluxot a krónikus rhinosinusitissel, és biztos, hogy a krónikus orr- és melléküreg betegek egy részénél szerepet játszhat a reflux. Ami érdekes ebben a cikkben, hogy ekkora, több, mint 5000 beteg 10 éven tartó utánkövetése, tehát population-based study még nem nagyon volt ez ügyben, de most már ez is megtörtént. Egyébként meg pláne örültem, mert így a sinusitis nélküli krónikus orrpanaszos betegeknél -és itt a nem-allergiás krónikus náthára, a NAR-ra gondolok- a reflux kivizsgálást, illetve hipotetikus kezelését is fel lehet venni a listára.

A másik, Otolaryngology - Head and Neck Surgery cikkben pedig azt taglalják, hogy a nyelvgyöki mandula megnagyobbodása hátterében is állhat reflux, vagyis nem csak és kizárólag a torokmandulák eltávolítása vezethet nyelvgyöki mandula hypertrophiához, mint amit általában tanítanak. Egyébként ez sem teljesen új, mert amikor néztem pubmed-en ezt a cikket, a jobb oldalon felsorolt related citations-ben volt még három másik cikk is ebben a témában (1, 2, 3). Igaz, ezekből az utolsó kettő kifejezetten az OSAS bevonásával, tehát a reflux - OSAS - nyelvgyöki hypertrophia háromszögben vizsgálta a kérdést, és ez meg aztán a nagy varázslat, hogy melyik tojás vagy tyúk volt előbb. Vajon azért OSAS-os a beteg és nagyobb a nyelvgyöki mandulája, mert refluxos, vagy azért van refluxa mert mikroébredései vannak éjszaka, és ettől a refluxtól van nagyobb nyelvgyöki mandulája, vagy azért OSAS-os, mert nagyobb a nyelvgyöki mandulája, és az OSAS-tól meg refluxa... Lehetne még ragozni. De szerintem mindennek az oka a reflux. Vagy nem.