a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Osteoplasticus homloküreg feltárás - fotón

2015.03.26. | drHorváthTamás |

Címkék: foto homloküreg melléküregek műtéttechnika osteoplasticus homloküreg műtét

Túl vagyunk az emlegetett osteoplasticus homloküreg műtéten, Csákó Főorvos úr instrukciói alapján Kálmán Judit kolléganőmmel több, mint 2 hete megoperáltuk a beteget. Egy pár jó fotót kiraktam ide, amin a lényegi pontok rajta vannak.

1. Látható, hogy a bőrmetszést a szemöldökívben vittük, bár ezt meg lehetne tenni -borotválás után- magasan a hajas fejbőrön is, csak akkor nem fel, hanem lefelé kellene húzni a bőrt. A homlokbőr felemelése után külön a periosteumot is fel kell emelni, lefelé nyelezve (zöld nyíl). Ezt legalább 1-2 cm-re a csonton tervezett ablak szélétől felfelé kell megejteni, hogy majd a zárásnál külön, másik síkban lehessen rögzíteni a csontlebenyt a hosszabb periosteummal:

osteoplastic_frontal_sinus_surgery.png

 

2. Óvatosan vésővel körbepreparáltuk, szintén lefelé nyelezve a csontlebenyt, amit óvatosan freer raspával ki lehetett emelni (kék nyíl):

osteoplastic_frontal_sinus_surgery_2.png

 

3. Közben nem tudtunk jó képet csinálni, de elvettük a septum interfrontalét, ami kettéosztja a homloküreget, és lefelé-előrefelé feltágítottuk az egybenyitott homloküregi szájadékot. Ehhez az is kell, hogy az orrsövény felső részét elvegyük a homloküreg felől, valamint endoszkóp segítségével belülről egy ethmoidectomiát végezzünk a középső kagyló mellső pólusának csonkolásával, végül egybenyitva ezt az egész teret. Így jön ki a Draf III szerinti drainage. A kék nyíl a már kialakított Draf III átmenetbe rakott stentre mutat:

osteoplastic_frontal_sinus_surgery_3.png

 

4. Egyértelműen a legjobb kozmetikai eredményt adja a külső feltárású homloküreg műtétek közül.Még látszik némi heg elsősorban a jobb szemölkdökívben és a két szemöldök között, de ez gyakorlatilag minimalizálódni fog. Minden más esetben (Jansen-Ritter, Lynch, Killian, stb.) egy benyomódás maradna vissza az orrgyök-homlok szegletben.

osteoplastic_face.jpg