a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A homloküreg-gyulladás lehetséges szövődményei a koponyán belül

2015.03.24. | drHorváthTamás |

Címkék: homloküreg szövődmények melléküregek sinus frontalis

Mikor az osteoplasticus műtét lehetséges szövődményeit számba vettem, facebookon szóba került, hogy miért is kell ilyen rizikós műtétet egyáltalán csinálni. Hát azért, mert ha nem csináljuk meg, akkor előbb-utóbb a homloküreg-gyulladás fog valami ronda szövődményhez vezetni, ami főleg akkor baj, ha a koponyaűrbe megy bele a fertőzés. A homloküregből fertőzés elsősorban hematogén úton tud beterjedni a koponyán belülre, amit segítenek a Gilbert Breschet francia antómus által leírt diploica vénák, amik a koponyán kívülről visznek vénás vért a koponyüregbeli sinusokba. miközben a dura körül egy plexust képeznek. Így szeptikus embólus vagy thrombophlebitis révén kerül be kórokozó az intracraniumba. De néha, ha lassú a folyamat, magát csontfalat is elveheti, és direktben terjed be a gennyes gyulladás.

Ilyenkor azt látjuk, hogy a beteg egyre rosszabb általános állapotban van, az addig csak a homloküreg-gyulladásra jellemző panaszok (homloktáji fájdalom, orrdugulás, orrváladékozás) mellé még más egyéb tünet is párosul. Például ha addig nem volt láza, akkor az is kialakul, de a fejfájás is fokozódik, hozzá neurológiai tünetek, például aluszékonyság, irritáltság, fotofóbia, letargia, hányinger is társulnak, és/vagy az agynyomás fokozódásához kapcsolódóan szemmozgászavar, kettőslátás is jelentkezhet. Ha kifelé is szeretne törni a folyamat, akkor a homlok bőre is pirossá válik, megduzzadhat.

Intracranialis szövődményként epiduralis vagy subduralis tályog, sinus cavernosus trombózis, illetve szeptikus embóliából adódóan agytályog is kialakulhat. Ez utóbbi annyiból érdekes, hogy a panaszok átugorhatják az aspecifikus neurológiai tüneteket, és a tályog elhelyezkedésétől függően direkt góctüneteket észlelhetünk. Ugyan nem homloküreg-gyulladásból kifolyólag, hanem egy hajas fejbőri carbunculusból eredően, de már láttam erre példát. Egy fiatal lány egyszer csak afáziás lett, nem tudott beszélni, vagyis csak 1-1 szótagot tudott mondani, miközben nem volt aluszékony, talán lázas sem, hányingere sem volt, szóval semmi egyéb általános panasz.

Szóval ezek elkerülése céljából van szükség homloküreg műtétre, és akkor még az egyéb szövődményekről (orbita, külső sipoly) nem is volt szó.