a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A panaszok nem döntik el, hogy az arcüreg-gyulladás bakteriális eredetű, vagy sem

2015.03.18. | HTamas |

Címkék: antibiotikum fertőzéses betegségek arcüreg melléküregek melléküreggyulladás akut

Az egyetemen nem egyszer hangzott el az öreg profok szájából, hogy egy jó anamnesis fél diagnózis, de természetesen kételkedtem benne. Egyrészt azért, mert ők öregek, én meg fiatal voltam (pardon, vagyok), meg hát mégiscsak a XXI. században élünk, van mindenféle laborlehetőség, képalkotó vizsgálatok, stb., minek annyit kérdezősködni, majd a gépek megmondják! Amióta dolgozom, persze máshogy gondolom. Sokszor eszembe jut, és az esetek egy jelentős részében teljesen igaz, hogy ha jól kikérdezzük a betegeket, akkor valójában már ők elmondják, hogy mi a bajuk.

De azért ez nem mindig van így. Például most finn kollégák azt írták a Laryngoscope-ban, hogy sajnos a beteg panaszai alapján nem lehet jól eldönteni, hogy az arcüreg-gyulladás vírusos, vagy bakteriális eredetű. Egyedül a tartós felső fogsor fájdalom tűnik megbízhatóan a bakteriális fertőzés jelének, a többi aspecifikus. A jó hír az viszont, hogy ezzel szemben a sima fizikális vizsgálat alapján egész jól meg lehet tippelni a fertőzés virális vagy bakteriális eredetét. A vizsgálati leletben is elsősorban a váladék számított a cikk szerint. Legmegbízhatóbb bakteriális jelnek bizonyult, ha a panaszok fennállásának 9-10. napján a középső kagyló alatt váladékot láttak, illetve a látható hátsó garatfali váladékcsorgás, de már a sima anterior rhinoscopia során látható váladék is nagy eséllyel bakteriális fertőzésre utalt.

A fentiekhez persze hozzátartozik, hogy ha egy beteg 9-10 napja szenved arcüreges panaszoktól, akkor már jó eséllyel kapott valakitől antibiotikumot, ami nem okvetlen helyes, ehhez adalékként ITT egy 3 évvel ezelőtti bejegyzésem.