a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Antibiotikum prophylaxis teljes gégeeltávolítás kapcsán

2015.03.09. | HTamas |

Címkék: onkológia antibiotikum gége prophylaxis gégerák teljes gégeeltávolítás

"Current trends in perioperative antibiotic use: a survey of otolaryngologists" címmel jelent meg nemrég az Otolaryngology - Heand and Neck Surgery-ben egy cikk, ami kicsit elgondolkoztatott. 6903 amerikai fül- orr- gégésznek küldtek ki egy kérdőívet, amivel felmérték, hogy ki melyik beavatkozás előtt/után/körül ad prophylaktikusan antibiotikumot, és azt is megkérdezték, hogy szerintük van-e elég evidencia arra, hogy szükséges, vagy nem szükséges az adott beavatkozáskhoz az antibiotikus prophylaxis.

Ami engem elsősorban érdekelt, az a teljes gégeeltávolítás, ami egyébként az összes beavatkozás (pl.mandulaműtét, FESS, stb.) közül a leggyakrabban kapott pozitív választ. A válaszadók 91.1%-a ad rendszeresen antibiotikumot prophylaxisnak total laryngectomiánál, ebből 73.6%-uk azért, mert szerintük evidencia, hogy kell adni. Na ez utóbbi a legérdekesebb, mert ez a felmérés összvisz két cikket (1, 2) tudott citálni arra vonatkozóan, hogy jótékony, ha a nagyobb fej-nyaki onkológiai műtéteket ("clean-contaminated head and neck oncological surgery") antibiotikus védelemben végezzük. Jó, persze annak már nem álltam neki, hogy az adott 2 cikk hivatkozási listáját feldolgozzam, de azért az én fogalmaim szerint ez kevés az evidenciához. Ami meg nem okvetlen baj, mert sokszor a hócipőm van tele az evidence-based orvoslással. Sőt, annak ellenére, hogy nekem ez nem evidens, ebben az esetben mégis az ügy mellé állok én is, mert szerintem is jobban jár a beteg, ha legalább a gyógyulási szak legelején, megelőzésképpen kap antibiotikumot. A teljes gégeeltávolítás során megnyitjuk a garatot, nekem ez már önmagában elég az antibiotikumhoz. Vagy például sokszor a tracheaváladék a műtét előtti pangás (tumor miatt szűk glottis) miatt műtét után jön fel nagy mennyiségben, vagy azért a szívódrainek mellett is lehet némi retenció, és még lehetne sorolni a sok fertőzési lehetőséget.

Nem mellesleg itt nem csak simán egy lassabb sebgyógyulást, hanem egy garatsipolyt kockáztatunk, ami lehet, hogy csak hetek-hónapok, és esetleg újabb műtét(ek) során oldható csak meg végleg. Én ezért sem itt spórolnék az antibiotikummal. Ráadásul az amoxicillin-klavulánsav teljesen megfelel a célra a fenti cikkek alapján, szóval még csak nem is valami durva antibiózisról van szó.