A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Conley pointer az arcideg felkereséséhez - fotón

2015.02.23. | drHorváthTamás |

Címkék: arcideg nyálmirigyek fültőmirigy parotis műtéttechnika nervus facialis Conley tövis

Katona Martina kolléganőmmel operáltunk egy Warthin tumort, és annyira szép Conley tövist találtunk, hogy érdemesnek gondoltam lefényképezni (zöld nyíl):

conley_pointer.jpg

Nem nagyon emlékszem ennyire szép, szinte nyílszerű Conley tövisre, úgyhogy ez tényleg megérdemli, hogy Conley POINTER-nek hívjuk, így nagybetűkkel. Ráadásul a beteg tudta az anatómiát is, az arcideg tényleg pont a nyíl hegyénél bukkant fel (kék nyíl a n. facialis):

conley_pointer_facial_nerve.jpg

Én a Conley tövist használom az arcideg megtalálásához annyi kiegészítéssel, hogy  a porcos hallójáratfal kipreparálása mellett a nyakra kivezetett S alakú metszés nyaki részén megkeresem a m. digastricus hátsó hasát is, persze csak a m. sternocleidomastoideus mellső éle azonosítása után, mert ott lehet jól lemenni. A digastricus hátsó hasának szintje segít a Conley tövis alatti mélység megítélésében, mert elvileg a digastricus felszínétől felületesen nem fogunk még az idegbe botlani, tehát addig nyugodtan le lehet menni a tövis előtt. A felső fotón egyébként egész jól látszik a digastricus is, az a nagy izomnyaláb a Conley fölött, tőle V alakban jobbra és kissé felületesebben pedig a sterno található.

Utána akartam nézni, hogy ki is volt Conley, és mikor találta ki ezt a jó kis landmarkot. Egy középkorban élt, nagy szakállú anatómus képe lebegett a szemem előtt, ehhez képest John J. Conley a XX. században élt fej-nyak sebész volt, aki pl. 1959-61-ben az egyik első elnöke volt az American Head and Neck Society-nek, és ha jól sikerült nyomoznom, 1978-ban írta le a Laryngoscope-ban ennek a később róla elnevezett tövisnek a jelentőségét az arcideg-sebészetben. 

süti beállítások módosítása