A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fascia unwrapping technika és a nyaki nyirokcsomó hozam

2015.02.18. | drHorváthTamás |

Címkék: nyirokcsomó onkológia nyak disszekció fascia unwrapping

A már emlegetett pécsi nyaki disszekciós kurzus talán legfőbb üzenete az -és azt Lőrincz Balázs kollégánk misszionárius módon hirdeti-, hogy az angolszász világban elterjedt, ún. "fascia unwrapping" technikával nagyobb garanciával lehet eltávolítani a nyaki nyirokcsomókat disszekció során, mint az egyébként a nagyjából egész európában honos caudo-cranialis, vertikális disszekcióval. Hamburgban számszerűsítették is, hogy míg a hagyományos, vertikális módszerrel átlag 15 nyirokcsomót tudtak eltávolítani egy I-V. nyaki disszekció során, addig fascia unwrapping technikával ez a szám 22,53-ra emelkedett. Megnézték külön az egyes alrégiókat is, és egyedül az V-ös régiót leszámítva, minden egyes többi régióban (I-IV.) külön-külön is szignifikánsan több nyirokcsomót lehetett eltávolítani fascia unwrapping-gel.

A technika lényege, hogy a m. SCM mellső éle mentén végig felemelve a fasciát, széles fronton haladva, a fasciatokkal együtt, laterálról mediál felé haladva, egy blokkban kerüljenek ki a nyirokcsomók. A már feljebb is belinkelt poszterükön ezen szép ábra van a jobb megérthetőség kedvéért. Az V. régió külön történet, ott ez a módszer már nem működik anatómiai okok miatt, viszont a többiben nagyon hasznos.

süti beállítások módosítása