a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fascia unwrapping technika és a nyaki nyirokcsomó hozam

2015.02.18. | drHorváthTamás |

Címkék: nyirokcsomó onkológia nyak disszekció fascia unwrapping

A már emlegetett pécsi nyaki disszekciós kurzus talán legfőbb üzenete az -és azt Lőrincz Balázs kollégánk misszionárius módon hirdeti-, hogy az angolszász világban elterjedt, ún. "fascia unwrapping" technikával nagyobb garanciával lehet eltávolítani a nyaki nyirokcsomókat disszekció során, mint az egyébként a nagyjából egész európában honos caudo-cranialis, vertikális disszekcióval. Hamburgban számszerűsítették is, hogy míg a hagyományos, vertikális módszerrel átlag 15 nyirokcsomót tudtak eltávolítani egy I-V. nyaki disszekció során, addig fascia unwrapping technikával ez a szám 22,53-ra emelkedett. Megnézték külön az egyes alrégiókat is, és egyedül az V-ös régiót leszámítva, minden egyes többi régióban (I-IV.) külön-külön is szignifikánsan több nyirokcsomót lehetett eltávolítani fascia unwrapping-gel.

A technika lényege, hogy a m. SCM mellső éle mentén végig felemelve a fasciát, széles fronton haladva, a fasciatokkal együtt, laterálról mediál felé haladva, egy blokkban kerüljenek ki a nyirokcsomók. A már feljebb is belinkelt poszterükön ezen szép ábra van a jobb megérthetőség kedvéért. Az V. régió külön történet, ott ez a módszer már nem működik anatómiai okok miatt, viszont a többiben nagyon hasznos.