a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az Erb-féle pont

2015.02.17. | HTamas |

Címkék: anatómia nyak blokkdisszekció nervus accessorius disszekció

Múlt hét végén voltam a pécsi Fül- Orr- Gége Klinika "A nyaki blokk disszekciók klinikuma" elnevezésű kurzusán. Nagyon jó volt, elég sok minden olyan téma felmerült, amiről szívesen írnék majd itt, csak hát kérdés, mire lesz kapacitásom. Gondoltam az egyik legegyszerűbbel azért elkezdem :), ami valójában nem is újdonság, és a nervus accessorius megkereséséhez kapcsolódik.

A nyaki disszekciók egyik, vagy talán a leggyakoribb szövődménye a XI-es agyideg sérülése, és itt most nem a radikális nyaki disszekcióra gondolok, ahol helyből átvágjuk, hanem a módosított radikális, vagy a szelektív blokkokra, ahol jó lenne megőrizni. A  n. accessorius extracranialisan a foramen magnumtól indul, keresztülmegy a m. strenocleidomastoideuson (SCM) miközben azt beidegzi, és megy tovább a trapezius izomhoz. Az előzőekből adódik, hogy pont keresztül megy a II-es és V-ös nyaki régión is, így legalább két különböző helyen is el lehet kaszálni. Viszont az V-ös régióban van egy nagyon hasznos tájékozódási pont, az Erb-féle pont, ami segít megtalálni a n. accessorius kilépését a m. SCM-ból az izom hátsó éle mentén.

Az Erb ponton bukkan fel a plexus cervicalis 4 ága a m. SCM hátsó éle mögött az izom felszínére, melyek közül klinikaliag a n. auricularis magnus a legjelentősebb és legkönnyebben identifikálható. Ezért (és az egyszerűség kedvéért) legtöbbször az Erb pontot a n. auricularis magnus-szal azonosítják, ami nem baj. A n. accessorius pedig az Erb pont felett kb. 1.5 cm-rel lép ki a m. SCM állományából, és megy hátra- és lefelé a trapezius izomhoz. Le is rajzoltam, a kék nyíl az Erb-féle pont, a zöld nyíl pedig a n. accessorius hátsó kilépési pontja:

img_20150215_171008_2.jpg

2009-ben 30 betegnél meg is nézték, hogy átlagosan egész pontosan 1,53 cm volt az Erb pont és a n. XI. kilépés közötti távolság. Sőt, még azt is megnézték, hogy az ideg a clavicula felett átlagosan 4,8 cm-rel fúrta be magát a m. trapeziusba.