a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A Simmen-féle beosztás az arcüregi átmenet kialakításához

2015.02.11. | HTamas |

Címkék: fess műtét arcüreg melléküregek műtéttechnika simmen

Még egy dolog eszembe jutott az arcüregi szájadék műtéti kialakítása kapcsán. Előzőleg emlegettem, hogy általában egy Simmen I-II szájadékot próbálok kialakítani az arcüreg felé FESS műtét végén. Ez abban nyilvánul meg, hogy elveszem a processus uncinatust, és utána még hátrafelé és lefelé is próbálok elvenni az arcüreg falából, ahogy tudok. Így általában legalább egy dimenziójában meghaladja az 1 cm átmérőt az új szájadék, tehát több, mint Simmen I, de kevesebb, mint Simmen II, mert az minimum 2 cm átmérőt jelent.

Mert hogyan is néz ki a Simmen beosztás?

- Simmen I: Az arcüregi szájadékot uncinectomia után hátrafelé és lefelé úgy nagyobbítjuk meg, hogy legfeljebb 1 cm átmérőjű legyen a szájadék

- Simmen II: Tovább nagyítjuk a fenti irányokban úgy, hogy legalább 2 cm legyen az átmenet átmérője

- Simmen III: Minden irányba feltágítjuk a szájadékot úgy, hogy felfelé az orbita alsó fala, hátrafelé az arcüreg hátsó fala, előrefelé a könnycsatorna, lefelé az alsó kagyló legyen a határ

Akit még részletesebben érdekel, a Simmen-féle Manual of Endoscopis Sinus Surgery könyvben van leírva mindez, ráadásul jó képek is vannak (ITT).