a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fájdalomcsillapítás gyermekkori mandulaműtét után - a svéd ajánlás

2015.01.25. | drHorváthTamás |

Címkék: paracetamol mandulaműtét fájdalomcsillapítás diclofenac ibuprofen garat gyermek fül orr gégészet torokmandula ópiátok NSAID

Most jelent meg az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban a svéd ajánlás a gyermekek mandulaműtéte utáni fájdalomcsillapításhoz. Azt javasolják, hogy cox-gátlók (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, NSAID-ok, pl. diclofenac, ibuprofen) és paracetamol kombinációjával érdemes próbálkozni. Azért jó a kettőt kombinálni, mert a paracetamol centrálisan hat, az NSAID-ok meg nem, így nem kompetítorai egymásnak, a túladagolás veszélye és a mellékhatások esélye is csökken. A paracetamolról azt mondják, hogy akkor hat jobban, ha rendszeresen szedik, míg az NSAID-ok alkalmilag hatékonyabbak. Ez talán a paracetamol áttételes, központi hatása miatt lehet, de erre nem tértek ki, szóval ezt most csak tippelem. Az NSAID-ok kapcsán felmerült, hogy fokozzák a vérzés esélyét, de eddig ez nem igazolódott egyértelműen, vagyis az a felállás, hogy vélhetően érdemben nem járulnak hozzá a vérzéshez.

Ha nem elég ez a kombó, akkor szóba jönnek ópiátok, illetve az alfa-2 adrenerg agonista clonidin. Nem tudom, hogy Magyarországon van-e, aki bármelyiket is használná, szerintem nincs, legalábbis én nem hallottam róla (attól még persze lehet). A clonidinről eleve nem hallottam, hogy fájdalomcsillapításra használnánk, pedig pl. a fej-nyaki onkológiában komoly faktor a fájdalomcsillapítás, ott aztán az egész fájdalomcsillapító-spektrum fel van vonultatva. Ami az ópiátokat illeti, legalábbis Svédországban leggyakrabban morfint és oxycodon-t szokás adni. Csak mindkettővel van az a probléma, hogy a gyerekek egy része nem jól metabolizálja, így nem elég hatékonyak, a gyerekek egy kis része pedig túl jól hasznosítja, ezért náluk meg pont veszélyes a potenciális mellékhatások miatt. Ráadául légzésdepresszáns hatásúak is, ami pl. OSAS miatt operált gyerekeknél plusz rizikó. Én mindenesetre nem adnám senkinek mandulaműtét után, főleg nem gyereknek, a tramadol meg eleve nem ajánlott gyermekkorban.

Leépítésről is volt szó: először az opiátokat, utána a clonidin-t, majd a paracetamolt kell abbahagyni, a legvégére maradjon az NSAID. Hát jó. Nálam eleve az első kettő kilőve.