a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Miért nincs helye a krónikus középfül-gyulladás kezelésében a szisztémás antibiotikumoknak?

2015.01.17. | HTamas |

Címkék: fül antibiotikum középfül biofilm középfülgyulladás krónikus antibiotikum rezisztencia

Mert a szisztémásan (tablettában, vénásan) adott antibiotikumok nem képesek olyan koncentrációt elérni a középfülben, hogy megöljék a biofilm formában ott élő baktériumokat, csak a planktonikus kórokozókra tudnak hatni, legalábbis most erre jutottak egy review-ban angol kutatók. Márpedig a krónikus középfül-gyulladás fellángolása során -mikor folyik a beteg füle-, szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem csak ide-oda úszkáló, szólóban lézengő bacik okozzák a panaszt, hanem masszív biofilmet képező, sokszoros, akár ezerszeres ellenállóképességgel is bíró baktérium-konglomerátum, egy kórokozó-kocsonya. Minden adott, hogy ez így legyen: a dobüreg kis méretéhez képest nagy nyálkahártya-felület (kacskaringós fal, hallócsontok, stb.), semi-anaerob környezet, eleve rezisztens törzsek a környéken, és a fájdalom valamint egyéb alarmírozó tünet hiánya miatt a betegek gyakran csak sokára fordulnak orvoshoz, így elég idő van a biofilm kialakulásához.

Szóval felesleges szisztémás antibiotikummal próbálkozni, helyi kezeléssel kell rendet rakni, a végső megoldás pedig úgyis a műtét. Természetesen a szövődményes gyulladás már más tészta, ott mindenképpen "planktonikus szórással" kell számolni, tehát ott van értelme, sőt, kell is adni szisztémásan. De azonnal meg is kell műteni a beteget mindemelett.