a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A vena retromandibularis és egy jó nagy pleomorph adenoma

2015.01.08. | HTamas |

Címkék: arcideg parotis parotisműtét vena retromandibularis pleomorph adenoma nervus facialis

Csak emlegetni kellett a véna retromandibularist, és sikerült is egy fényképet csinálnom élőben róla egy total parotidectomia kapcsán. A neonzöld nyíl mutat a vénára, a fekete nyilak a nervus facialis ágait jelzik:

retromandibular_vein.jpg

Kicsit megizzadtam a műtét során, mert a pleomorph adenoma természetesen mély lebenyi volt, és magára vette a n. facialis ágait, az egész ideget kifelé nyomta. Mintha egy pókhálót kellett volna lefejteni egy ragacsos labdáról... A lenti képen még csak a felületes lebeny van félig leválasztva, még benn van a tumor, és rajta a fehér ideghálózat:

parotis_tumor.jpg

Maga a tumor óriási volt, előre bement a mandibula ramusa mögé. Mellé raktam egy tűfogót csak a méretek érzékeltetése miatt:

pleomorphic_adenoma.jpg

Persze az ideg most nem működik tökéletesen, mert vongáltuk. Csak úgy lehetett kibányászni a mély lebenyt a tumorral, hogy odébb toszigáltuk, amennyire lehet. De majd helyrejön a funkció.