A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A mandulaműtét utáni vérzéshez

2014.12.21. | drHorváthTamás |

Címkék: mandulaműtét garat torokmandula utóvérzés

Most jött ki egy nagyobb volumenű német kutatás, aminek során a Türingiában 2012-ben elvégzett több, mint 2000 mandulaműtétet vizsgálták meg, és kiderült, hogy minden 10. beteg utóvérzett. Megnyugtatott ez a cikk, mert én is olyan 5-10% közöttire tippelem a saját utóvérzési rátámat. Én a tompa preparálás + éles preparálás + kauter háromszögben mozogva operálom a mandulát, és egyébként többé-kevésbé meg vagyok vele elégedve. Lehet, hogy egyszer meggyőz valami más technika, de egyelőre ez nem történt meg. Az irodalomban meg minden módszere lehet találni mindenféle eredményt, csak elfogultan kell keresni :).

Van most egy másik közlemény is az utóvérzésről. Ennek az a lényege, hogy azok közül, akik vérzés miatt igényeltek ellátást, csak azoknál kellett aktívan beavatkozni, akiknél a felvétel pillanatában a fül- orr- gégészeti vizsgálat során volt érdemi eltérés a garatban, koagulum, vagy szivárgás. Akiknél negatív volt a vizsgálati lelet, azoknál nem kellett később sem csinálni semmit, nem ismétlődött a vérzés. Na, én viszont már többször találkoztam olyan beteggel, hogy nem láttam semmi eltérést mikor vizsgáltam, aztán később meg egyszer csak mégis nekiállt vérezni. Nem mondom, hogy gyakori, de volt már, ha nagyon tippelni kell, mondjuk évi 1-2-őt mondanék. Úgyhogy szerintem ha nem is lehet mit beavatkozni akutan egy vérzés miatt jött beteg negatív statusa esetén, azért az osztályra érdemes felvenni.

süti beállítások módosítása