a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A mandulaműtét utáni vérzéshez

2014.12.21. | HTamas |

Címkék: mandulaműtét garat torokmandula utóvérzés

Most jött ki egy nagyobb volumenű német kutatás, aminek során a Türingiában 2012-ben elvégzett több, mint 2000 mandulaműtétet vizsgálták meg, és kiderült, hogy minden 10. beteg utóvérzett. Megnyugtatott ez a cikk, mert én is olyan 5-10% közöttire tippelem a saját utóvérzési rátámat. Én a tompa preparálás + éles preparálás + kauter háromszögben mozogva operálom a mandulát, és egyébként többé-kevésbé meg vagyok vele elégedve. Lehet, hogy egyszer meggyőz valami más technika, de egyelőre ez nem történt meg. Az irodalomban meg minden módszere lehet találni mindenféle eredményt, csak elfogultan kell keresni :).

Van most egy másik közlemény is az utóvérzésről. Ennek az a lényege, hogy azok közül, akik vérzés miatt igényeltek ellátást, csak azoknál kellett aktívan beavatkozni, akiknél a felvétel pillanatában a fül- orr- gégészeti vizsgálat során volt érdemi eltérés a garatban, koagulum, vagy szivárgás. Akiknél negatív volt a vizsgálati lelet, azoknál nem kellett később sem csinálni semmit, nem ismétlődött a vérzés. Na, én viszont már többször találkoztam olyan beteggel, hogy nem láttam semmi eltérést mikor vizsgáltam, aztán később meg egyszer csak mégis nekiállt vérezni. Nem mondom, hogy gyakori, de volt már, ha nagyon tippelni kell, mondjuk évi 1-2-őt mondanék. Úgyhogy szerintem ha nem is lehet mit beavatkozni akutan egy vérzés miatt jött beteg negatív statusa esetén, azért az osztályra érdemes felvenni.