a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az orrlégzés rendezése javít az alvás minőségén

2014.12.06. | HTamas |

Címkék: alvás orr alvászavar orrdugulás orrsövény műtét obstruktív alvási apnoe orrkagyló OSAS

Az már evidencia számba megy, hogy az obstruktív alvási apnoe-ban (OSAS) szenvedő betegek esetében hasznos rendezni a gátolt orrlégzést, mert akkor jobban tudják használni a betegek a CPAP készüléket, javulnak a mérhető OSAS paramétereik. Most pittsburghi kollégák ennél általánosabb értelmezésben vizsgálták azt, hogy az orrlégzés javítása hogyan hat ki az alvásra. Ugyanis egyrészt a rossz alvás nem minden esetben egyenlő az OSAS-sal, illetve a horkolással, másrészt pedig az OSAS betegek esetében nem mindegy, hogy csak a paraméterek javulnak, vagy a beteg meg is éli, hogy jobban alszik.

A kutatás során orrsövényműtétet, illetve funkcionális orrplasztika-orrsövényműtétet végeztek az orrdugulós betegeken, és láss csodát, 87%-a a betegeknek arról számolt be, hogy a műtétet követően javult az alvás minősége. Mivel a cikk szerint a népesség 15-35%-a nem alszik megfelelően, arról meg már én is írtam, hogy a népesség 10-40%-ának van valamilyen krónikus orrpanasza, a két csoportot csak össze kell kötni. Akiknél átfedés van, és a rossz orrlégzés mellett az alvásélmény sem jó, egy újabb motivációs tényezőként meg lehet említeni, hogy a jobb orrlégzés mellett esélyes, hogy jobban fognak aludni is, ha javítunk az orrlégzésen. Ami persze nem okvetlen műtétet jelent, lehet nazálszteroid is, a problémától függően. Illetve ha műtét, az lehet csak egy ártalmatlan alsó orrkagyló megkisebbítés.