A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A vena retromandibularis viszonya a nervus facialissal

2014.11.29. | drHorváthTamás |

Címkék: vérzés fültőmirigy parotis parotisműtét vena retromandibularis

A vena retromandibularis a v. temporalis superficialis és a v. maxillaris egyesüléséből jön létre. A parotis hátsó részén fut le, majd érdekes módon kettéágazva az elülső ága a v. facialis anteriorral egyesülve létrehozza a v. facialis communist, a hátsó ága pedig a v. jugularis externában folytatódik, miután beleömlött a v. auricularis posterior. A v. retromandibularis azért érdekes, mert egy tájékozódási pont a parotisműtéteknél (cikk, cikk, cikk).

Most két egymást követő napon is szupervízor voltam parotisműtétben -amik nagyon jól sikerültek, jók voltak az operatőrök, hajrá lányok :)-, azonban mindkét alkalommal sikerült nem kikerülni a v. retromandibularist. Ennek következtében aztán egy csomót vacakoltunk a vérzéscsillapítással, miközben azt megelőzően pl. a n. facialist percek alatt sikerült azonosítani. Ráadásul azért is idegesítő ez az egész, mert mindkét betegnél hajszál pontosan ugyanolyan volt a lefutás, le is rajzoltam (bal oldal):

IMG_20141129_070316~2.jpg

Pláne bosszantó, hogy ez megfelel a tipikus lefutásnak, tehát nem sokkal a facialis főtörzs oszlása után, mindkét nagyobb facialis ág alatt fut a véna. De lehetne olyan is, hogy a véna felületesen fut, vagy mondjuk az egyik ágtól medialisan, a másiktól lateralisan. Sőt, leírtak már egy olyan anatómiai verziót is, amikor a véna mindkét facialis törzset keresztűlfúrja (!!).

Mindegy, ez van, magunkkal szúrtunk ki. Bár három a magyar igazság, legközelebb már nem fogunk...

süti beállítások módosítása