a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A vena retromandibularis viszonya a nervus facialissal

2014.11.29. | HTamas |

Címkék: vérzés fültőmirigy parotis parotisműtét vena retromandibularis

A vena retromandibularis a v. temporalis superficialis és a v. maxillaris egyesüléséből jön létre. A parotis hátsó részén fut le, majd érdekes módon kettéágazva az elülső ága a v. facialis anteriorral egyesülve létrehozza a v. facialis communist, a hátsó ága pedig a v. jugularis externában folytatódik, miután beleömlött a v. auricularis posterior. A v. retromandibularis azért érdekes, mert egy tájékozódási pont a parotisműtéteknél (cikk, cikk, cikk).

Most két egymást követő napon is szupervízor voltam parotisműtétben -amik nagyon jól sikerültek, jók voltak az operatőrök, hajrá lányok :)-, azonban mindkét alkalommal sikerült nem kikerülni a v. retromandibularist. Ennek következtében aztán egy csomót vacakoltunk a vérzéscsillapítással, miközben azt megelőzően pl. a n. facialist percek alatt sikerült azonosítani. Ráadásul azért is idegesítő ez az egész, mert mindkét betegnél hajszál pontosan ugyanolyan volt a lefutás, le is rajzoltam (bal oldal):

IMG_20141129_070316~2.jpg

Pláne bosszantó, hogy ez megfelel a tipikus lefutásnak, tehát nem sokkal a facialis főtörzs oszlása után, mindkét nagyobb facialis ág alatt fut a véna. De lehetne olyan is, hogy a véna felületesen fut, vagy mondjuk az egyik ágtól medialisan, a másiktól lateralisan. Sőt, leírtak már egy olyan anatómiai verziót is, amikor a véna mindkét facialis törzset keresztűlfúrja (!!).

Mindegy, ez van, magunkkal szúrtunk ki. Bár három a magyar igazság, legközelebb már nem fogunk...