a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A nyállal átvihető fertőzésekről

2014.11.20. | HTamas |

Címkék: hpv gége fertőzéses betegségek gégepapilloma

Szokták kérdezni a betegek, hogy mennyire fertőző a betegségük, illetve ennek kapcsán többször felmerült az is, hogy csókkal át tudnak-e menni a kórokozók. Szerencsére a választ most megírta helyettem Michael Chang kollégám a Fauquier ENT blogon. Ő egy a Microbiome-ban megjelent holland tanulmányra hivatkozik, aminek szerzői úgy találták, hogy 10 másodpercenként 80 millióra tehető az átvitt baktériumok száma. Ez jó sok, bár a mikrobiológiában a milliók egyébként nem is annyira nagy szám. Mégis jó, hogy ha számszerűsíteni tudjuk ezt, mert akkor nem csak azt tudjuk mondani, hogy "az Isten szerelmére, ne csókolózzanak, ha az egyiknek valamilyen légúti fertőzése van, mert a másik el fogja kapni", hanem hozzá tudjuk tenni, hogy szám szerint milyen sok baci megy át. És akkor a betegek még jobban megértik a helyzetet, és soha többet nem fognak csókolózni senkivel, probléma megoldva.

Viszont ez a hír más szempontból is érdekes. Pont a Fauquier blogon olvastam, és aztán írtam is arról, hogy a potenciálisan rosszindulatú daganatot okozó HPV fertőzés nem vihető át nyállal, de úgy tűnik, ez mégsem biztos, mert egy pár nappal ezelőtt meg kiderült, hogy mégis. És ez logikus a fentiek tükrében, valamint egyúttal rossz hír is. Viszont a vakcináció ígéretes akár már kialakult HPV-okozta betegségben is, pl. szlovén kollégák most juvenilis gégepapillomatosisban is ezt igazolták, tehát az ügy azért nem reménytelen.