a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Tympanosclerosis

2014.11.13. | HTamas |

Címkék: fül halláscsökkenés fülműtét dobhártya középfül tympanosclerosis

A tympanosclerosis a középfül üregrendszerének nyálkahártyájában és/vagy a dobhártyában megjelenő meszes plakkokat jelenti. Ez szövettanilag subepithelialis hyalin-felszaporodás és kalcifikáció, amihez adott esetben osteoneogenesis is társulhat. Tos és Bak-Pedersen vizsgálatai szerint ezek a meszes plakkok elsősorban ott jelennek meg, ahol kevesebb mirigy van a nyálkahártyában, és a ciliáris aktivitás is kisebb. Ez azért lehet így, mert a tympanosclerosis egyfajta végállapot, krónikus vagy visszatérő középfülgyulladásokból marad vissza, és a gyulladás a kollagénrostokat pusztítja, átalakítja, ebből lesznek a plakkok. Ez a folyamat könnyebben ki tud alakulni azokon a felületeken, ahol kevésbé folyik el a gyulladásos izzadmány, így logikussá válik Tos-ék elmélete. Ugyanakkor az utóbbi időben egyre gyakrabban írják le, hogy érdekes módon a ventillációs tubus beültetésen átesett betegek esetében is gyakrabban fordul elő tympanosclerosis, bár ezt már Tos is észrevette. Ennek egyébként talán a nyálkahártya sérülése, megkarcolása lehet az oka, mert a szívóval való manipuláció esetén is megfigyelték.

A rossz helyen megjelenő meszes plakkok elsősorban vezetéses halláscsökkenést okoznak. A plakkok lehetnek például a dobhártya lamina propriájában, és a dobhártya mozgását akadályozza, míg ha az atticus peremén, vagy a láncolat bármelyik eleme körül alakulnak ki -pláne, ha csontújdonképződés is van-, akkor maga a hallócsontláncolat mozgás is romlik. Így sokszor zárt, légtartó dobüreg mellett vezetéses halláscsökkenés a panasz, de olyankor azért a dobhártya meszes plakkjai és az anamnesis már felhívják a figyelmet arra, hogy mondjuk nem otosclerosisra van gyanú. De a tympanosclerosis lehet a krónikus középfülgyulladás része is, tehát egész színes formában is jelentkezhet, pl. lyukas dobhártya mellett is.

A kezelése elvileg műtéti, de kérdés, hogy mindenáron érdemes-e hozzányúlni egy amúgy ezek szerint a különböző ártalmakra ilyen rosszul reagáló dobüregi nyálkahártyához. A kérdés mindig egyedi elbírálás alá kell essen, függően a látott képtől és a panaszoktól. Ezzel együtt, elvileg a plakkokat le lehet szedni, a dobhártyát, láncolatot lehet mobilizálni, aztán bízzunk benne, hogy nem alakul ki megint...