a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A fontanellák

2014.11.10. | HTamas |

Címkék: orr orbita fess műtét arcüreg melléküregek fontanella

A fontanellákat 1870-ben Zuckerkandl írta le, és ezek az arcüreg belső falának azon felületei, amelyet nem borít csont, azaz a processus uncinatus. Az elülső fontanella a processus uncinatus előtt és alatt, míg a hátsó fontanella a processus uncinatus farka mögött helyezkedik el. Előfordul, hogy a fontanellákon egy vagy több lyuk van, melyeket az arcüreg járulékos szájadékainak hívunk. Pl. a Wormald-féle FESS könyv szerint kb. 10%-a a népességnek érintett ebben az ügyben, tehát nem ritka jelenségről van szó.

A fontanellákon lévő extra arcüregi járatokkal két probléma is lehet. Egyrészt nazálendoszkópia vagy FESS műtét során össze lehet keverni a természetes szájadékkal, és azt is hihetjük, hogy jól működik az osteomeatalis egység, mert jó a drainage, van lyuk, miközben nem is azt látjuk, amire gondolunk. Másrészt előfordulhat, hogy a természetes szájadékon át kiürülő arcüregi nyák a fontanella lyukon keresztül visszafolyik az arcüregbe, így a nyák egy zárt körforgásba kerül, és hozzájárulhat a krónikus sinusitis kialakulásához. Emiatt műtét során a fontanella nyílásait egybe kell nyitni a természetes szájadékkal.

Van viszont pozitív dolog is a fontanellákban. Például az első fontanellán át uncinectomiát lehet végezni, így egy szűkebb felső infundibulum esetén kisebb eséllyel gyalogolunk át a lamina papyraceán az orbitába.