Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Cikkünk a súlyos nyaki fertőzésekről az European Archives of Oto- Rhino- Laryngology-ban

2014.11.04. | drHorváthTamás |

Címkék: antibiotikum nyak fertőzéses betegségek

Hosszas előkészületi munkálatok után pubmeden már elérhető a széles nyaki feltárást igénylő nyaki fertőzésekről szóló, European Archives of Oto- Rhino- Laryngology-ban megjelenő cikkünk. Az a lényege, hogy meglepően sokfajta banális fej-nyaki fertőzés (fogászati gyulladás, mandula körüli tályog, torokgyulladás, sőt, halszálka) vezethet a nyak rétegeiben és tereiben olyan súlyos fertőzéshez, ami megfelelő kezelés nélkül simán halálos lehet, mivel továbbterjedve a mellkasi szervekre húzódik (mediastinitis), vagy a gégében ödéma miatt fulladást okoz, vagy szepszishez vezet, stb. A széles külső nyaki feltárás és a nyitott sebkezelés az a terápia, ami leginkább garantálja a túlélést ilyen esetekben, természetesen kiegészítve megfelelő antibiotikus kezeléssel. Ennek persze hátránya, hogy később kozmetikai problémát tud maga után hagyni, illetve hetekig tart a sebgyógyulás. De nem szeretjük a beteg életét kockáztatni, tehát ilyen formában ez nem opció. Simán 5-20%-os halálozás is van az irodalomban, nálunk meg nem.

Azt vettük észre, hogy ami közös ebben a heterogén betegcsoportban, hogy a gyorsan kialakuló, feszes, fájdalmas nyaki duzzanat szinte mindig adott, és ehhez majdnem 200uG/l-es CRP átlagérték társul. Ilyen mértékű emelkedés csak súlyos fertőzésekben és égésekben szokott mutatkozni (cikk), tehát egy mezei CRP segíthet eldönteni, hogy az eleve gyulladásosnak tűnő nyaki elváltozás mennyire veszélyezteti a beteg életét.