a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A kezeletlen szénanátha rontja az iskolai teljesítményt

2014.10.27. | HTamas |

Címkék: allergia gyermek fül orr gégészet

Egyre több a szénanáthás beteg, ennek számos lehetséges oka van, amikről már írtam ITT, ITT, és ITT is. Nagyon rossz dolog, mivel a rendelkezésre álló kezelési lehetőségekkel egyelőre inkább csak többé kevésbé panaszmentességet tudunk garantálni, mintsem a teljes gyógyulást, bár az immunterápia egyre ígéretesebb. Ráadásul bár alapvetően ártalmatlan betegségről van szó, mégiscsak akár halálhoz is tud vezetni.

Szóval gond, mert kezelés nélkül a betegek orra folyik, dugul, tüsszögnek, szemük viszkethet, éghet, torkuk kaparhat, köhöghetnek, stb., és ezek erősen leronthatják az életminőséget. Képzeljük el ugyanezt egy szerencsétlen kisgyerek esetében! Alig élt mondjuk egy évtizedet eddig, és már is sikerült egy krónikus nyavalyát összeszednie, ami megkeseríti a mindennapjait. Ráadásul náluk felmerül egy speciális vonatkozása is az allergiás náthának. Koreai kollégák publikáltak egy Plos ONE cikket arról, hogy a kezeletlen allergiás gyerekek nem képesek úgy figyelni, mint az egészségesek. Szóval annyira zavaró lehet az allergia, hogy az iskolai teljesítményt is mérhető módon leronthatja. Most elképzelem, hogy a gyerek otthon le van teremtve a rossz jegyek miatt, miközben nem képes figyelni, mert úgy viszket az orra... Jó hír viszont, hogy a tanulmány szerint egy év kezelés és lehetőség szerinti panaszmentesség elérése után ez a helyzet jelentősen javult, tehát azért az ügy nem reménytelen.

Ami viszont mégiscsak rossz hír ebben, hogy nem ritka, hogy valaki azért nem szed gyógyszert, mert nem telik rá. És hát az alacsony jövedelműek nagyobb eséllyel az alacsonyabb iskolázottak közül kerülnek ki, aminek alapja az iskolai teljesítmény. Itt tehát egy 22-es csapdája lehet, amire nehéz megoldást találni. És emellett még ott van a betegcompliance kérdése is, ami egy gyermek esetében beteg és szülője együttes compliance-t jelent.