a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Új USA ajánlás a fülzúgáshoz

2014.10.04. | HTamas | 3 komment

Címkék: fül fülzúgás tinnitus

Megjelent a friss amerikai guideline a fülzúgásról. Érdekes, hogy alapvetően a legalább fél éve tartó fülzúgásra fókuszál, mivel azt írják, hogy csak a legalább 6 hónapja tartó fülzúgásra van elég kutatás, publikált vizsgálat ahhoz, hogy útmutatót lehessen belőle írni. Tehát azt ne várja senki, hogy ebből megtudja, hogy mi a hivatalos teendő az USA-ban, ha valaki beesik egy pár napos fülcsengéssel, fülzúgással. Erre való ajánlás még nekik sincs.

A lényegi dolgok viszont ebből:

- Nem biztos, hogy érdemes hallásvizsgálatot csinálni, ha minden egyéb panasztól mentes, jól halló, kétoldali fülzúgással bíró beteget vizsgálunk. De végül is csináltassunk. Vagy inkább ne? De mégis. Vagyis ránk van bízva. Az egyik bekezdésben ezt írják, utána meg azt, szóval inkább azért legyen legalább egy audiogramm, mi baj lehet ebből?

- Legalább fél éve tartó fülzúgás esetén nem kell képalkotó vizsgálatot kérni, kivéve, ha a következők közül legalább egy dolog érvényes: egyoldali a fülzúgás; aszimmetrikus a hallásgörbe; pulzáló a tinnitus; fokális neurológiai tünet is van. Tehát a hónapok óta kétoldali fülzúgó, minden egyéb panasztól mentes beteg esetében nincs mit várnunk a képalkotó vizsgálattól.

- Meg kell különböztetni a zavaró fülzúgást a nem zavarótól. Azaz ha a beteget nem zavarja a fülzúgás, akkor inkább hagyjuk az egész témát. Tényleg van olyan beteg, aki csak azért jön, hogy hát látszik-e valami a fülében, meg hátha valami egyszerűbben megoldható ügy, és akkor minden rendben lesz, de ha nem látok semmit, akkor megnyugszik, hogy legalább nem látszik semmi. Ilyen esetben nem kell erőltetni a további vizsgálódást, kezelési opciókat. Nyilván itt vissza kell utaljak az előző bekezdéshez: ha nem egyoldali, esetleg hallászavaral járó, vagy pulzáló, vagy egyéb (neurológiai) panasszal is járó tinnitusról van szó!

- A zavaró fülzúgással viszont foglalkozni kell, a gond csak az, hogy nem könnyű problémáról van szó. Például egyetlen egy gyógyszerről sem sikerült eddig kimutatni, hogy a régóta tartó fülzúgás esetén van bármilyen jótékony hatása. Semmi ilyen vegyszer nincsen, sem tablettában, sem intratympanalisan, sehogy. Ami jó lehet, az a maszkolás, a hangterápia, azaz elfedni a zajt, kondícionálni a hallópályát. Ez lehet MP3 lejátszóval, erre kifejlesztett maszkoló eszközzel, de az eszköz maga nem kőbe vésett. Emellett lelki kondícionálás is jól jöhet, a kognitív viselkedésterápiát kifejezetten javasolják, de például a repetitív transcranialis mágnesterápiát nem, és az akupunktúrát sem. Ez utóbbiról pont nemrég az Indexnek is megvolt a véleménye, én sem igazán hiszek benne.