a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Műtét vagy gyógyszer krónikus melléküreggyulladásban?

2014.09.24. | drHorváthTamás |

Címkék: szteroid fess műtét melléküregek melléküreggyulladás idült

A klasszikus krónikus melléküreggyulladás nem műtétes betegség, mivel nagy valószínűséggel genetikai nyálkahártya- vagy lokális immunológiai probléma áll a háttérben, vagy ki tudja, mi. De nem egy egyszeri elváltozást kell műtéti úton megoldani, hogy a beteg panaszmentes legyen. Mivel műtéttel nem tudjuk örökre meggyógyítani a beteget, emiatt egyre inkább a gyógyszeres kezelésre kerül a hangsúly, így a 2012-es európai ajánlásban már előrébb sorolták a szteroidot a műtétnél, ami mögött persze teljesen érthető okok állnak, műtéti kockázat, költségek, stb. De vajon most már el kell vessük a műtétet, vagy tényleg csak másodvonalban vegyük elő?

Most san diego-i kollégák publikáltak egy cikket, ami szembemegy ezzel a trenddel. Az ő megfigyelésük szerint a műtét egyértelműen jobban javítja a betegek major panaszait a gyógyszeres kezeléssel szemben. Egyedül a szaglás és ízérzés lett jobb a gyógyszeres csoportban, de az orrdugulás, orrfolyás, és az arctáji teltségérzés mind többet javult műtéttel, mint gyógyszerrel. Persze az absztraktból nem derül ki, hogy pontosan mit is takar a gyógyszer, de ez kizárásos alapon csak valami szteroidkészítményt jelenthet. Egyébként ez a munkacsoport már tavaly is hasonlót talált, sőt, már 2011-ben is emellett kardoskodtak.

Arról nem is beszélve, hogy a szteroid sem old meg mindig mindent. És azoknál a betegeknél, akiknél a szteroid nem segít eleget, abszolút érdemes műtéttel próbálkozni, ezt most is megerősítették. Szóval egész nyugodtan lehet fenni a szikét, van még helye a sebészetnek a krónikus melléküreg-gyulladás kezelésben.