a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Nyitott technikás üreg - képen

2014.09.05. | drHorváthTamás |

Címkék: foto fül fülműtét cholesteatoma nyitott technikás fülműtét

Lefotóztam egy nyitott technikás fülműtétet:

canal wall down_1.jpg

Még nem teljes a műtét, a facialis küszöbön kicsit még simítottam, és a bemeneti plasztika is hátra volt még. A betegnek már négyszer volt fülműtéte, és nagyon elege volt ebből, ezért azt beszéltük meg, hogy megpróbálunk a lehetőségekhez képest biztosra menni. Így többek között emiatt, valamint a státusz miatt is nyitott technikás üreg kialakítása mellett döntöttünk (a hátsó hallójáratfal hiányzott az isthmustól befelé, a cholesteatoma az antrumot kitöltötte). Hallójáratfal rekonstrukció is szóba jött, de úgy kevésbé tudnánk garantálni, hogy ez lesz az utolsó műtét, és az adhesiv processus miatt hallásjavítás amúgy sem jön szóba.

Ezek mellett még két érdekességet mindenképpen érdemes kiemelni. Az egyik, hogy egy korábbi műtét során bekerült az elvett lateralis atticusfal pótlására, esetleg mastoid-obliteráció részeként egy tragus porc darab, ezt felül benyilaztam. Sajnos kicsit kifordulhatott az évek során, mert pont az volt a baj, hogy annak hátsó felszínén bekúszott az elszarusodó laphám az atticus hátsó öblébe és az antrumba, tehát volt egy cholesteatoma recidíva. Emellett pedig a korábbi műtét(ek)ről annyi információm még volt, hogy valahol szabadon van/volt a dura. Nos ez nagyon hamar kiderült, a mastoidüreg felső peremén, nem sokkal a linea temporalis alatt bekanyarodott a dura, ezt is odanyilaztam.