a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Alsó orrkagyló lateralizálás orrdugulás ellen

2014.07.31. | HTamas |

Címkék: orr orrdugulás orrkagyló

lower turbinate.jpg

Ha már szóba került a középső orrkagyló mozgatása, érdemes szólni az alsó orrkagyló mozgatásának lehetőségéről is. Ez teljesen másra való: az alsó orrkagyló csontos vázának oldalra törése, lateralizációja növeli a helyet az orrüregben, így javíthatja az orrlégzést (cikkcikkcikk). Én ezt kiegészítő beavatkozásként most már szinte minden esetben megcsinálom a mucotomia, alsó orrkagyló nagyfrekvenciás megkisebbítése mellé. Úgy tűnik, hogy sokszor dupla akkora hely lesz, mintha csak a mucotomiát csináltam volna meg, és elég tartósnak néz ki a hatás. Sőt, az utóbbi időben összvissz egy olyan betegem volt, aki a mucotomia után sem volt igazán elégedett az orrlégzésével, és ő volt az egyetlen, akinél nem tudtam lateralizálni a kagylót, mert olyan kemény volt a csontja. Pedig egyébként nem nehéz, csak egy jó mozdulat a kagyló medialis felszínére helyezett raspával, a műtősnő meg ellentartja a beteg fejét, aki semmit nem érez belőle, csak egy kis reccsenést hall. Ennyi.