a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Középső orrkagyló medializálás FESS műtét végén

2014.07.28. | drHorváthTamás |

Címkék: orr fess műtét melléküregek orrkagyló

middle turbinate.jpg

A Laryngoscope-ban most jelent meg egy kínai cikk arról, hogy a középső orrkagyló orrsövényhez történő varrásával jól megelőzhető az egyik leggyakoribb FESS műtét utáni szövődmény, a középső orrkagyló lateralizációja, lateralis orrfalhoz való kihegedése. Ez valós szituáció, nekem is volt már több olyan betegem, akinél a műtéti terület átláthatóságát jelentősen lerontotta, hogy a kagyló oldalra kihegedt, ugyanakkor érdemi drainage gondot ez nem okozott (vagy csak nem hozzám jött vissza a beteg...), mivel a kagyló alsó éle azért ilyenkor nem szokott végig lenőni, csak elöl. Arról nem beszélve, hogy arcüregi betegség esetén ez elvileg nem is lehetne probléma, mivel a hiatus semilunaris bőven lenyúlik a középső kagyló alá, tehát az arcüregi szellőzést még egy alsó kihegesedésnek sem lenne szabad rontania. De persze mindig minden lehet, a legdurvább hegek is kialakulhatnak.

Ez a középső orrkagyló medializáció nem is újkeletű dolog, találtam egy 1999-es Laryngoscope cikket is erről, ahol azt is megnézték, hogy a szaglás sem romlik egy ilyen beavatkozás után. Mert az sem mindegy, hogy ha szűkül a szaglórés, és esetleg romlana a szaglás, akkor a beteg cseberből vederbe kerül. Mindenesetre a medializáció a korábbi részleges középső kagyló csonkítást funkcionálisabban kiválthatja.

Én a magam részéről keményre gyúrt gelfoam darabokkal szoktam ez ellen tenni, de azt is csak abban az esetben, ha eleve szűknek érzem a helyet. De lehet, hogy a repertoárba felveszem a varrást, mint lehetőséget, viszont rutinszerűen nem fogom csinálni, az biztos. Ahhoz túl macerás, és mint feljebb írtam, szerintem azért annyira meg nem is olyan nagy a jelentősége a lateralizációnak.