A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Előrehaladott (T3) gégerák - képen

2014.07.07. | drHorváthTamás |

Címkék: foto gége gégerák

Sikerült egy tűrhető fotót csinálnom egy előrehaladott, T3-as gégerákról. Jól látszik a tumor (feketével bekarikáztam), ami szinte az egész jobb gégefelet elfoglalja, sőt, átterjed a bal oldalra is, de a bal hangszalag nagy része még látszik (kék nyíl):

T4 larynx cancer.jpg

A daganat valószínűleg az ún. supraglottisból, azaz a gége hangszalagok feletti térségéből indult ki, még nem hagyja el a gégét, de már nem mozog az adott oldali hangszalag. A TNM beosztásról egyébként már írtam ITT, a cancer.gov-on pedig a 2010-es TNM is elérhető, ami a T4-es tumorok esetében hozott újítást (van már T4a és T4b alstádium is)

A gégerák teljesen egyértelműen a dohányzáshoz kötött. Persze vannak olyan betegek, akik sohasem dohányoztak, és mégis gégerák alakult ki náluk, újabban ez elsősorban a HPV térnyerésének köszönhető. Ezzel együtt, én eddig kizárólag csak olyan beteggel találkoztam, aki dohányzott. Éppen ezért most ide is belinkelem a CDC dohányzás ellenes reklámvideóját (ITT), és egy kellően brutális, remélhetőleg tényleg effektív elriasztó hatású képet is:

1403623809000-CDC-anti-smoking-image.jpg