a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Használ-e a nazál szteroid idült savós középfülgyulladással társuló orrmandula túltengésben?

2014.07.01. | VargaZs |

Címkék: orrcsepp szteroid orrmandula gyermek fül orr gégészet

Röviden: IGEN.

Egy Indiában végzett, American Journal of Otolaryngology-ban megjelent kutatás során 2-12 éves korú gyermekek életminőségét vizsgálták, akiket, több, mint 3 hónapja fennálló savós középfülgyulladással kísért orrmandula megnagyobbodás miatt helyileg alkalmazott mometasone furoat (pl. Nasonex) orrspray-vel kezeltek.

adenoid-otitis.jpg

A betegek egyik csoportjánál nazál szteroidot, a másiknál sótartalmú spray-t alkalmaztak 6 hónapon keresztül. Az eredmények azt mutatják, hogy szignifikáns hallásjavulás  és életminőségbeli javulás következett be a nazál szetroidot használók körében a sótartalmú orrspray-t alkalmazókhoz képest.

Magyarországon többnyire a nazál szteroidok alkalmazási tájékoztatóiban a 6 éves kor az alsó határ, kivéve Flixonase, ahol 4 éves kor. Fenti tanulmányban a mometason furoat hatóanyagot használják, ami itthon Nasonex orrspray és Mometason-Sandoz orrspray formájában kapható és szintén vonatkozik rá a 6 éves korhatár, amíg például az USA-ban ugyanez a szer 2 éves kortól van engedélyezve.