a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Lichen planus a szájüregben (OLP = Oral lichen planus)

2014.06.24. | VargaZs |

Címkék: szájüreg garat lichen lichen planus

A Lichen planus egy ismeretlen eredetű, idült gyulladásos megbetegedés, amely a bőrt és a nyálkahártyát érinti. Az OLP (oral lichen planus) esetén a szájüregi nyálkahártya érintettsége jellemző. Az autoimmun folyamat során a citotoxikus CD8+ T-sejtek fokozzák a nyálkahártya bazális sejtjeinek pusztulását. Az OLP jellemzője, hogy a populáció 1-2%-át érinti, a 40-70 éves korban, többnyire nőknél fordul elő (1,4 :1 nő-férfi arány). A szájüregi elváltozások leggyakrabban arc belső oldalán (pofa nyálkahártyája), íny, nyelv területén, ajak belső oldalán, szájpadláson jelennek meg önállóan vagy bőrtünetek kíséretében.

1. ábra.: lichen az arc belső oldalán és a nyelven

oralis lichen planus.jpg

A WHO szerinti felosztásban 7 formát különítünk el:  reticularis, papularis, en plaque, atrophiás, erosív, ulceratív, és bullosus. Leggyakrabban fehér, csipkés foltok, piros duzzadt területek, esetleg nyílt, fekélyek formájában jelenik meg. A gyulladt, vörös elváltozások és fekélyek fájdalmas, égő érzést okozhatnak. A fehér, csipkés foltok nem feltétlenül okoznak panaszt az arc belső oldalán, de a nyelven fájdalmassá válhatnak. Továbbá előfordulhatnak az ízérzésben bekövetkező változások, csökkent ízérzés, forró vagy fűszeres ételekkel szembeni érzékenység, fogmosáskor jelentkező vérzés, irritáció, ínygyulladás.

Az elváltozások, ha felvetik lichen lehetőségét, akkor biopsziával támasztható alá a diagnózis, laborvizsgálat végezhető hepatitis irányába. Világszerte számos kutatás eredménye arról számol be, hogy az OLP egyik lehetséges kiváltó oka a Hepatitis C fertőzés. Differenciál diagnosztikai nehézséget az alábbi állapotok jelentenek: rágási keratosis, lichenoid reakció, leukoplakia, lupus erythematosus, pemphigus, pemphigoid, candidiasis és idült ulceratív stomatitis. 

A panaszmentes betegeket nem kell kezelni. A panaszt okozó OLP elsődleges kezelési formája a helyileg alkalmazott kortikoszteroid, emellett megkísérelhető calcineurin inhibitor, az elváltozásba fecskendezett kortikoszteroid injekció. Szisztémás kezelés csak a helyi kezelés sikertelensége, valamint szájnyálkahártya mellett egyéb nyálkahártya felületek érintettsége esetén jön szóba.  

Rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges a szájban lévő elváltozások rákos elfajulásának fokozott kockázata miatt. 

2. ábra: lichent kiváltó tényezők:

OLP triggers.jpg

 

 

 

Forrás:

1. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2009 Aug 1;14(8):e388-92.

Morphometric analysis of the dorsum linguae in patients with Oral Lichen Planus.

Bermejo-Fenoll A1, López-Jornet PCamacho-Alonso FSaura-Ingles APanchon-Ruiz A.

2. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-lichen-planus/basics/definition/con-20028031

3. J Oral Maxillofac Pathol. 2011 May-Aug; 15(2): 127–132. doi:  10.4103/0973-029X.84474

PMCID: PMC3329692 Oral lichen planus: An update on pathogenesis and treatment

N LavanyaP JayanthiUmadevi K Rao, and K Ranganathan

4. Oral Lichen Planus Part I: Epidemiology, Clinics, Etiology, Immunopathogeny, and Diagnosis

Claudio de Moura Castro Jacques, MD, Ana Líbia Cardozo Pereira, MD, Marcia Grillo Cabral, DrOdont, MS, CD, Abel Silveira Cardoso, MSD, CD, Marcia Ramos-e-Silva, MD, PhD

5. http://www.uptodate.com/contents/oral-lichen-planus-management-and-prognosis?source=see_link

6. http://www.askdrshah.com/app/lichen-planus/lichenplanus-causes.aspx