a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Detritus a mandulában

2014.06.16. | VargaZs |

Címkék: detritus mandulaműtét mandulagyulladás torokmandula detritusz

A biológiában a bomlástermékek egy csoportját külön névvel illetik, ez az úgynevezett „detritus” (latinul szemét) a sejtek elhalt szerves anyaga. A fül-orr-gégészetben a detritus kifejezést a mandulák felszínén megjelenő, sárgás-fehéres, vagy szürkés, morzsalékony, rizsszemnyi-borsószemnyi méretű, bűzös göb esetén használjuk, amely a mandula felszínére gyakorolt nyomással kiürül a mandula kis mélyedéseiből, kriptáiból.

detritusz.jpg

A detritus képződés pontos mechanizmusa vitatott, azt tudjuk, hogy baktérium részecskéknek és szerves törmeléknek a kalcifikálódott tömörüléséből áll. A detritus és a már korábban olyan sokszor emlegetett biofilmek számos közös tulajdonsággal rendelkeznek. A detritusban kimutatható biofilm nem más, mint az epithelialis vagy mucosa felszínt kolonizáló aerob és anaerob baktériumokat beburkoló extracelluláris mátrix. A biofilmet képező baktériumok kezelése nem könnyű, mert az antibiotikumok számára korlátozottan hozzáférhetőek és heveny gyulladások fészkéül szolgálhatnak. Egyes tanulmányok szerint ez magyarázhat gyakran visszatérő és krónikus felsőlégúti fertőzéseket. Tehát a detritus úgy viselkedik, mint helyileg összetömörülő baktériumok sokasága, amely végül kalcifikálódik és az eleinte lágy, gélszerű állagból kemény göb lesz. A detritust kácium-hydroxiapatit, kálcium-karbonát és egyéb ásványok, mint foszfor, ammónia vagy magnézium alkotják.  

A kisebb göbök gyakran tünetmentesek, időnként rejtett helyzetűek és láthatatlanok, csak radiológiai vizsgálatok során kerülnek felismerésre mellékleletként. Nagyobb méretű detritus gyakrabban okoz panaszt.

A detritus-szal összefüggésbe hozható tünetek:

1. szájszag: egy tanulmány szerint, amely az illékony kénvegyületek jelenlétét vizsgálta a leheletben kimutatta, hogy akiknél fenti vegyületek extrém magas koncentrációja figyelhető meg, azok 75%-nál jelen van a mandulák detritusa. Ezek a kénvegyületek az anaerob baktériumok anyagcsere termékeiből származtathatók.

2. torokfájás: mandulagyulladás és detritus együttes fennállása esetén nehéz eldönteni vajon mi áll a fájdalom valódi hátterében. A gyulladás okozza a panaszt vagy a detritus göb maga okozza a kellemetlenséget, diszkomfort érzést az elhelyezkedéséből adódóan?

3. fehér törmelék: a detritus gyakran látható apró foltként, göbként jelenik meg a mandula felszínén, amely könnyebbé teszi felismerését, azonban előfordulhat, hogy mélyebben fekszik a mandula réseiben, rejtett helyzetben.

4. nyelési nehezítettség: a detritus göb méretétől és elhelyezkedésétől függően időnként okozhat fájdalmas vagy nehezített nyelést

5. fülfájás: detritus göb a mandula területén bárhol előfordulhat, amely ritkán kisugárzó fülfájást eredményezhet

6. mandulák duzzanata: nagyobb mennyiségű detritus a mandulák megnagyobbodásában közrejátszhat, eddig a legnagyobb detritus göb, amit tudományos közleményben leírtak 1,8 x 2,4 x 2,6 cm volt. 

Önmagában a detritus megjelenése a mandulákon nem képezi műtét javallatát, azonban jelzi, hogy a nyirokszerv működése nem tökéletes, de fentiekből következik, hogy krónikus gyulladáshoz vezethet, amely gócként viselkedhet és ez már műtéti indikációt jelenthet.

 

Forrás:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19716006

http://jscr.oxfordjournals.org/content/2012/4/4.full 

http://www.webmd.com/oral-health/guide/tonsil-stones-tonsilloliths-treatment-and-prevention?page=2