a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Hyperkeratosis a hangszalagon - képen

2014.06.13. | HTamas |

Címkék: onkológia gége hangszalag hyperkeratosis leukoplakia

Egy nagyon szép, tipikus hyperkeratosist találtam a gégében. Az alábbi képen látható a fehéres tömeg a bal hangszalagon:

Laryngeal hyperkeratosis.jpg

Hyperkeratosisnak hívjuk az extrém nagy mennyiségű szaru termelődését, ami egy kemény, fehéres felrakodás formájában jelentkezik a bőrön, nyálkahártyán. Alapvetően a hyperkeratosis szót a külső bőrre használjuk, mivel ott amúgy is termelődik szaru, így csak ott tud kóros mértékben felszaporodni, erre reflektál a "hyper" kifejezés. A szájüregben, garatban, gégében éppen ezért nem is igazán jó ezt így hívni, mert ott érdemi szarutermelődés nincsen, az ott újdonságként jelenik meg. A nyálkahártyákon, illetve a gége el nem szarusodó laphám borításán emiatt inkább a leukoplakia kifejezés ("fehér folt" görögül) a korrekt.

Elnevezés ide vagy oda, a lényeg, hogy a hyperkeratosist a gégében nem (sem) szeretjük. Ez a legtöbb esetben ugyanis az alatta lévő nyálkahártyán rákmegelőző állapotot, dysplasiát takar, rosszabb esetben akár már kezdődő daganatot is. Persze nem mindig lesz belőle daganat, de egy nem túl régi kutatás szerint a betegek 1/3-ánál másfél éven belül minimum T1-es gégerákot diagnosztizáltak, de olyan is volt, akinél 8 évvel az első biopsziát követően alakult ki rosszindulatú gégetumor. Szóval figyelni kell rá, el kell távolítani, az alatta lévő nyálkahártyából mintát kell venni szövettani vizsgálatra, a beteget pedig rendszeresen kontrollálni kell.

Elsősorban a dohányzás vezethet ide, de például súlyosabb reflux kapcsán is találtak már ilyet (cikk). A refluxosoknak azért nem kell megijedni, egyáltalán nem jellemző, hogy idáig fajuljanak a dolgok, a fenti eset nem átagos.