A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Híres, polihisztor orvosok fül- orr- gégészeti vonatkozásai

2014.06.05. | drHorváthTamás | komment

Címkék: medialis nyaki cysta billroth blokkdisszekció

Múltkor írtam a Sistrunk műtétről, de Walter Sistrunk nemcsak a medialis nyaki cysta műtéte miatt híres. Mielőtt kidolgozta volna a műtétet, parazitológiával foglalkozott, és az USA-ban komoly hírnévre tett szert, mert kiderítette, hogy jóval több amobiasis-ban szenvedő beteg él az USA-ban, mint azt előtte sejtették. De még a medialis nyaki cysta műtéti technika kidolgozása után is foglalkozott mással, komoly érdemeket szerzett a lymphodema, azaz az elephantiasis kezelésében. Szóval ahhoz képest, hogy egy fül- orr- gégészeti műtétet is elneveztek róla, teljesen más orvosi területen is bizonyított.

De nem ő az egyetlen ilyen ember. Nála jóval híresebb Theodor Billroth, aki a gyomorműtétei kapcsán lett elismert, még a nevét is megkapta a gyomorcsonkoló műtét. Viszont emellett nyelőcsövet is operált, és ő végezte el az első teljes gégeeltávolítást is. Aztán ott van George Criley, aki az első sikeres (direkt) vérátömlesztés végrehajtója, viszont ő végzett először nyaki blokkdisszekciót is. Írtam már Friedrich Gustav Jakob Henléről, aki anatómus-patológusként (nem klinikusként) persze kissé kivételezett helyzetben van. Az ő nevéről egyértelműen a vese Henle-kacs juthat először az eszünkbe, miközben a csontos hallójárat-bemenet hátsó-felső részén található tövist is róla nevezték el.

Ha valaki ismer még hasonló érdekességet, fül- orr- gégészetben és más orvosi területen egyszerre jeleskedő embert, írja meg alább kommentben!

süti beállítások módosítása