a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A medialis nyaki cysta műtéte - Walter E. Sistrunk

2014.06.03. | HTamas |

Címkék: pajzsmirigy híres fül orr gégészek medialis nyaki cysta

annsurg00573-0161-a.jpg

Walter Ellis Sistrunk (képforrás)

A medialis nyaki cysta egy pajzsmirigy eredetű fejlődési rendellenesség a nyak középvonalában. Embrionális korban a pajzsmirigy a nyelvgyökben alakul ki, és onnan húzódik lefelé, a pajzsporc elé. Néha megmarad egy összeköttetés a nyelvgyökkel (foramen coecummal), ez a ductus thyreoglossus persistens, és a medialis nyaki cysta ennek a ductusnak egy gömb formájú kiszélesedése.

Onnan jutott eszembe a medialis nyaki cysta, hogy az AAO-HNS Bulletinben olvastam egy megemlékezést Walter E. Sistrunk-ról. Ő volt az az orvos aki felismerte -és 1921-ben leközölte-, hogy a medialis nyaki cysta műtéte során kulcsfontosságú az egész hámbélésű tömlő (ductus thyreoglossus) eltávolítása, egészen a pajzsmirigytől a nyelvgyökig, különben kiújulhat a betegség. Ez viszont azzal jár, hogy a nyelvcsontot is ki kell venni, mert a felső szakaszt csak akkor lehet teljes  biztonsággal eltávolítani. Egyébként nem azért, mert a nyelvcsont alatt megy a ductus, de mehet ott is, bár jellemzően felette megy, néha pedig benne (könyv, cikk). Viszont ha felette is megy, annyira összefügg a nyelvcsonttal, hogy nem lehet róla jól levakarni, inkább kivesszük a nyelvcsont testét, ami a későbbiekben nem jár semmiféle funkcionális hátránnyal a beteg számára. A nyelvcsont eltávolítást leszámítva egy egyszerű műtét, kis heggel, jól gyógyul. Maga a nyelvcsont eltávolítása sem egy nagy kaland, csak nagyon rá kell tartani a csontra. Ha kivesszük a nyelvcsontot is, akkor a kiújulás esélye lecsökken 2-3%-ra, míg ha nem vesszük ki, akkor nyugodtan legalább 10-zel meg lehet szorozni az előbbi számot.

Miközben a ductus nyelvcsonthoz való viszonyát próbáltam tisztázni, találtam egy olyan cikket, amiben azt írják, hogy nem is Sistrunk, hanem Schlange volt az első 1893-ban, aki a nyelvcsontot eltávolította, és írt is róla ("Uber Die Fistula Colli Congenita"). Hmm, érdekes....