a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Bakteriológia cisztás fibrózisos betegekben

2014.05.29. | HTamas |

Címkék: melléküregek orrpolip cisztás fibrózis melléküreggyulladás idült staphylococcus pseudomonas

1280px-Pseudomonas.jpg

Egy sürgősségi ügy (peritonsillaris tályog + heveny gennyes középfülgyulladás) miatt a kezeim közé került egy cisztás fibrózisos (CF) beteg. Ugyan a CF fül- orr- gégészeti vonatkozásáról írtam már, de gondoltam érdemes szót ejteni arról, hogy a CF-s betegeknél kicsit más a mikrobiológia, mint az egyébként egészségesek fertőzéseinél. Mondjuk ez a mandula-körüli tályog esetében pont kevésbé játszik, de ha a jellemző CF-fel érintett területet, az orr- és melléküregrendszert nézzük, ott már igen is van különbség a nem CF-s betegekkel összehasonlítva.

A CF-s betegeknél messze a leggyakoribb probléma a krónikus melléküreg-gyulladás és az orrpolipózis. A krónikus gyulladás fellángolását felülfertőződések okozzák, és ebben a CF különbözik a "sima" krónikus melléküreg-gyulladástól, amelyet elsősorban a Staphylococcus aureus és sokszor anaerobok dominálnak. A Staphylococcus a CF-seknél is megvan, de itt az anaerobok helyett a Pseudomonas aeruginosa, illetve még valamennyire a Haemophilus okoz gyulladást (cikk, cikk). A két kórokozó közül a Pseudomonas a veszélyesebb és gyakoribb, ráadásul itt az antibiotikum-érzékenység is elég változatos lehet. Jellemző, hogy ha felmerül a Pseudomonas lehetősége, akkor egyből előjönnek a fluorokinolonok a béta-laktám (elsősorban amoxicillin-klavulánsav) antibiotikumok helyett, mert ezek sokkal hatékonyabbak, bár sajnos pl. ciprofloxacinra is elég gyakori a rezisztencia. Súlyos esetben ezért pl. carbapenemek jönnek szinte elsőként szóba. Ráadásul CF-s betegek esetében sokkal többször lehet rezisztens törzseket kitenyészteni (táblázat egy cikkből), mint nem CF-s, de Pseudomonas fertőzött betegeknél. A Pseudomonas esetében a rezisztencia mechanizmusa is érdekes, leggyakrabban egy efflux pumpa egyszerűen kinyomja a baktériumba került antiboitikumok egy részét (cikk). És például az sem könnyíti meg a dolgunkat, hogy más antibiotikum kombináció lehet hatékony a planktonikus, és más a biofilm formában, más az aerob és más az anaerob környezetben szaporodó Pseudomonas ellen (cikk). Ennek az oka állítólag a quorum sensing-ben keresendő, az egymással összekapaszkodó baktériumok metabolizmusa, jelátviteli rendszere megváltozik, kicsit máshogy működnek, és sajnos nehezebben eliminálhatóak.

Egyébként a wikipedián olvasgattam még a Pseudomonasról, nagyon tanulságos volt. Ez egy tipikusan olyan kórokozó, amit maga az egészségügy tett naggyá, igazi nosocomialis kórkozó. Az pedig, hogy az űrben hogyan viselkedik ez a baci, kicsit valóságossá tette Frank Schatzing "A raj" című könyvét...

(kép: Pseudomonas aeruginosa, forrás)