A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Juvenilis gége papillomatosis képen

2014.05.21. | drHorváthTamás |

Címkék: hpv gége papilloma hangszalag

Lefényképeztem egy fiatalkori gégepapillomát. A nyíl rámutat a jobb hangszalagon burjánzó, ezen a képen talán leginkább a kissé túlfőtt rizsre emlékeztető szövetpluszra:

 laryngeal papillomatosis.jpg

Elfelejtettem, hogy melyik humán papilloma vírus (HPV) okozza, de most megnéztem, és a HPV 6 és 11 az, amit ki tudtak eddig kimutatni. Ezek szerencsére nem karcinogének, tehát ebből a papillomából nem lesz rák, cserébe viszont rohadt nehéz kiirtani a gégéből. Speciel a fenti beteget most fogom negyedszer operálni, pedig még csak 25 éves.

Viszont ha már a HPV szóba került, megnéztem, hogy melyik törzs felelős az ennél is fajsúlyosabb szájüregi rákért, ami pedig a HPV 16.

süti beállítások módosítása