a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Candida a nyelven "Glossitis mediana rhomboidea"

2014.05.20. | VargaZs |

Címkék: nyelv candida

A Candida fertőzés már régóta érdeklődésünk középpontjában áll, legutóbb a garat kolonizációjáról, tünetmentes hordozásról és megbetegedésről írtunk itt.

glossitis mediana rh.jpg

Most arról írunk, hogy  a Candida gomba a nyelven milyen látható eltérés formájában jelenhet meg. A hangzatos latin megnevezésből "Glossitis mediana rhomboidea" kitalálhatjuk, hogy a nyelv középvonalában jelenik meg az elváltozás, aminek többé-kevésbé rombuszhoz hasonló alakja van. Ezenkívül további jellegzetesség, hogy a gombás folt élesen elhatárolódik a környezetétől, vérbő, sima felszínű, fényes. Legtöbbször panaszt nem okoz, a betegek véletlenül veszik észre, de előfordulhat, hogy égő érzés, viszketés kíséri. További érdekesség, hogy férfiaknál és idős korban gyakrabban megfigyelhető, 

Kezelése során elegendő lokális szereket alkalmazni, mint például glicerines borax-szal történő ecsetelés, Nystatin drazsé szopogatása.