a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Milyen gyakori az ismeretlen eredetű nátha (nem allergiás rhinitis - NAR)?

2014.04.29. | HTamas |

Címkék: orr allergia orrfolyás orrdugulás rhinitis krónikus nem-allergiás nátha

Elég gyakran kell azt mondanom a betegeknek, hogy nem tudom, mitől vannak krónikus orrpanaszai. Nem tudom, miért dugul vagy folyik az orruk, pedig elölről hátra ki vannak vizsgálva, volt fül- orr- gégészeti vizsgálat, negatív a CT, a Prick teszt, az IgE, nem igazán ferde az orrsövényük, nincsenek kitéve túlzott füst- vagy más légúti irritatív anyag expozíciójának, nem vazomotor- vagy atrophiás rhinitis, nem jön szóba gyógyszer okozta nátha, stb., szóval gőzöm sincs, mi áll a háttérben. Na ez az úgynevezett nem allergiás krónikus nátha (Non-Allergic Rhinitis - NAR), amiről kicsit más megközelítésben írtam már ITT.

Onnan jutott eszembe ez a téma, hogy 1-2 hete jelent meg a Current Allergy and Asthma Reports-ban egy "Nonallergic rhinitis" című igen tanulságos cikk. Az ebben olvasottak megnyugtattak, ugyanis nem csak én érzem gyakori problémának a megmagyarázhatatlan náthát. Azt írják, hogy a civilizált népesség 10-40%-a szenved krónikus orrpanaszoktól, melynek 17-52%-át adja a tiszta NAR. Azaz ehhez még hozzájön, mikor valakinek allergiás náthája és NAR-ja is van együtt, ami aztán egy durva diagnostic challenge. Elképesztő számok, ha jobban belegondolunk! Ha minden érték kb. közepét vesszük, és Magyarországot egy átlagos civilizált országnak vesszük, akkor az azt jelenti, hogy idehaza 100 emberből 25-nek van valamilyen krónikus orrpanasza, amiből 10 ember végül is NAR-ban szenved. Tehát akár minden 10. emberről is szólhat ez a bejegyzés!

Életkori eltérés azért van. Gyermekkorban egyértelműen ritkább a NAR, mint felnőttkorban. Kb. 20 éves kor felett kezd el jelentősen emelkedni a NAR esetek száma, míg például az allergiás nátha ennél fiatalabb korban indul. Illetve az életkor mellett a nemek aránya sem kiegyenlített, ugyanis a nők gyakrabban érintettek.