a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Amerikai betegtájékoztató hallójárat-gyulladás kezeléséhez

2014.04.26. | HTamas |

Címkék: fül hallójáratgyulladás külsőfül hallójárat fülcsepp

Az Otolaryngology - Head and Neck Surgery-ben nemrég publikálták a friss, hivatalos amerikai ajánlást a hallójárat-gyulladás kezelésére. Magáról az ajánlásról sokat lehetne beszélni, talán még majd írok róla, viszont ami például a betegeknek is kézzelfoghatóan hasznos belőle, az egy rövid betegtájékoztató a hallójárat-gyulladás kezeléséhez, elsősorban a fülcsepp használatához. Ezt szó szerint lefordítottam ide:

"- Lehetőség szerint kérjen meg valakit, hogy csepegtesse be a fülcseppet a fülébe.
- A másik oldalára feküdjön, hogy az érintett füle legyen felül, így tudja rendesen feltölteni fülcseppel.
- Becseppentés után 3-5 percig maradjon az adott pozícióban. Akár még órát is használjon, hogy kellő időt kapjon a fülcsepp a penetrációra.
- A cseppentő óvatos fel-le mozdításával, vagy a hallójárat-bemenet előtti porc (tragus) nyomogatásával tudja a megfelelő irányba terelni a fülcseppet.
- Csepegtetés után nyugodtan kelljen fel, a felesleges, kifolyó cseppet törölje le.
- A fülcsepp használata alatt nem ajánlott, hogy a fülébe víz vagy más nedvesség kerüljön.
- Ne takarítsa saját magának a hallójáratot, mert az nagyon sérülékeny, könnyen hallójárati- vagy akár dobhártyasérülést is tud okozni.
- Ha nem megy be a fülcsepp a fülébe, nem kizárt, hogy azt szakorvosnak ki kell tisztítania, vagy pedig gézcsíkot kell beletennie.
- Ha beleraknak egy gézcsíkot a fülébe, az lehet, hogy magától kiesik. Ez jót jelent, mert a feltágult hallójárat a gyulladás csökkenését jelzi.
- Ne vegye ki magának a gézcsíkot, kivéve, ha kifejezetten nem kérik meg erre."

Szerintem jó kis tájékoztató, még ha nem is váltja meg a világot, és egy jelentős része magától értetődőnek tűnik. Ugyanakkor gyakran előfordulnak kommunikációs problémák, nem kellő felvilágosítás miatt gondok, pl. cataflam csepp a fülbe, több napig bennhagyott gézcsík, stb., szóval mégiscsak érdemes erről is beszélni. Egy dolog kicsit furcsa nekem, konkrétan a "Ha nem megy be a fülcsepp a fülébe, nem kizárt, hogy azt szakorvosnak ki kell tisztítania, vagy pedig gézcsíkot kell beletennie". Ez a mondta azt is feltételezheti, hogy a beteg orvosi vizsgálat helyett/előtt már csepegtet a fülébe, amitől nem omlik össze a világ, csak kérdés, hogy jót tesz-e a fülének. Inkább előbb nézzük meg, aztán jöjjön a csepp.