a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az egységes légutak teória lehetséges magyarázatai

2014.04.23. | HTamas |

Címkék: allergia asztma allergiás rhinitis

Dr. Ves Dimov blogján, egy sinusitis aktualitásokról szóló bejegyzésében találtam egy cikket, amiben felsorolják, hogy mi az a 4 különböző magyarázat, ami az egységes légutak teóriát magyarázza, tehát hogy miért fordulnak elő gyakran együttesen orr- és tüdőbetegségek, pl. allergiás nátha és asztma, vagy krónikus melléküreggyulladás és krónikus tüdőbetegség.

- Az első potenciális mechanizmus lényege, hogy a pl. allergiás nátha miatt nem jól funkcionáló orr nem melegíti fel és nem párásítja eléggé a belélegzett levegőt, ami az alsó légutakba kerülve irritálja az ottani nyálkahártyát. Sőt, felmerül, hogy az orr szűrő funkciója, a baktériumölő kapacitása is beszűkül, tehát még itt a fertőzés is szóba jön, bár az én véleményem szerint az allergiás nátha és az asztma vonatkozásában ez nem játszik.

- A második magyarázat szerint a fokozott hátracsorgó váladék aspirációja az, ami az alsó légúti tünetekhez vezet.

- A harmadik lehetséges út az, hogy az orrbetegség során a fokozottabban termelődő citokinek a véráramba kerülve az alsó légutakban spazmust, szűkületet okoznak.

- Végül a 4. mechanizmus reflexes, idegi történésekkel magyarázza az alsó légúti tüneteket, amit az orrban az afferens idegek hisztamin és bradikinin aktivációja vált ki. Ugyanakkor ez a reflex nem biztos, hogy valóban létezik, illetve ha igen, akkor sem biztos, hogy van érdemi jelentősége.

Szerintem elsősorban az első és a harmadik magyarázat az, ami az esetek nagy részében együttes felső- és alsó légúti tüneteket magyaráz, a második lehetséges utat csak szórványos problémának gondolom, mint hogy az utolsó teória is esetleg csak 1-1 betegnél lehet igazán a fő ok. De főleg ez utóbbi kapcsán még kiderülhetnek dolgok.