a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Szamárköhögéssel is számolni kell

2014.04.17. | HTamas |

Címkék: köhögés szamárköhögés fertőzéses betegségek pertussis

Sikerült nem felismernem egy szamárköhögést. A beteget akkor láttam először, mikor kifelé jött egy felső légúti fertőzésből, amihez komoly köhögés társult. A köhögés hosszú heteken át csak nem akart elmúlni, és főleg éjjel volt zavaró, sokszor hányásig tartott. Utólag ez perdöntő lehetett volna, mivel a szamárköhögésnek ez az egyik vezető tünete -mármint a hányásba torkolló köhögés-, legalábbis a betegség második fázisában. A beteg egyébként tudta a tankönyvet, úgy viselkedett, ahogy egy tipikus pertussisos, csak én nem jöttem rá. Eleinte nem különösebben érdekes felső légúti panaszai voltak, beleértve orrtüneteket és a köhögést, majd minden panasz jelentősen javult, kivéve a köhögést. Ezután hetekig nem változó, fullasztó, sokszor hányásba torkolló köhögés maradt vissza, ami lassan, kb. mostanra kezdett javulni. Gondoltam chlamydiára, mycoplasmára is, kapott antibiotikumokat (cefalosporint, makrolidot), illetve elküldtem tüdőgyógyászhoz is. Érdekes módon végül nem a pulmonológus -akit egyébként szakmailag nagyra tartok- vetette fel, hogy esetleg szamárköhögésről van szó, hanem mástól jött a gondolat, és a szerológia igazolta.

Bennem úgy él a szamárköhögés, hogy a di-per-te oltásnak köszönhetően ez már csak egy történelmi betegség, és egyszerűen nem jutott eszembe, hogy egy korombeli beteg elhúzódó köhögése hátterében erre is gondoljak. Pedig most megnéztem, és a CDC szerint az USA-ban közel 50.000 eset került felismerésre 2012-ben, szóval azért létezik a szamárköhögés, bár szerencsére Magyarországon ugyanebben az évben viszont csak 10 esetet regisztráltak, legalábbis ha jól olvasom a görbét ITT. Ez viszont az én gondolatomat támasztja alá. Egyébként a belinkelt előadás statisztikái nagyon jók, érdekes lenne látni, hogy az USA-ban hogyan oltanak (vagy hogyan nem), hogy vajon ez-e az oka a két érték közötti több nagyságrendbeli különbségnek, vagy pedig Magyarország van komoly diagnosztikai hátrányban.

A szamárköhögésnél a legveszélyeztettebbek az újszülöttek és a kisgyerekek, ők viszont az oltásnak köszönhetően ma már nem kaphatják el a betegséget. Ami nagy szerencse, mert csecsemőknél, kisgyerekeknél az elhúzódó, durva köhögés és apnoe 1%-ban agykárosodást is okozhat, sőt, meg is fulladhatnak, ha a nem kiürülő nyák nagyobb légzőfelületet blokkol. Emiatt régen ez egy relatív banális csecsemő/kisgyermek halálok volt, de ma már hálisten érdemben nincs ilyen. Viszont elvileg az oltás csak egy kb. 10 évre szóló védettséget jelent, és szerintem nagyon kevesen mennek el emlékeztető oltásra, minthogy ezt én sem tudtam, vagy elfelejtettem. De ezek szerint gondolni kell erre a betegségre is felnőttek esetén, a listára felírtam.