A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Candida albicans a garatban

2014.03.30. | VargaZs |

Címkék: gomba candida garat fertőzéses betegségek gyermek fül orr gégészet candidiasis

Az egyes Candida fajok közül a Candida albicans okoz emberben leggyakrabban megbetegedést. Irodalmi adatok szerint a Candida albicans tünetmentes hordozása eléri az 50%-ot a lakosságnál. Candida pozitív tenyésztési eredmény nem jelent automatikusan megbetegedést, ép immunrendszer esetén az egyes fajok a bőr, a tápcsatorna és akár a hüvely normál flórájában is megtalálhatóak. 

Tehát a diagnózis felállításakor figyelembe kell vennünk a beteg immunstátuszát, a klinikai tüneteket, valamint a tenyésztési eredménynél a csíraszámot, hogy eldöntsük valóban gombafertőzés, Candida gomba áll a háttérben. 

A garat és szájüreg candidiasis leggyakrabban együtt fordul elő, hajlamosító tényező például műfogsor viselés, immundeficienciával járó állapotok, antibiotikum kezelés, tartós szteroid terápia, de nagyon gyakran ép immunrendszerű, közösségbe járó kisgyermekeknél jelentkezik a fertőzés soor, azaz szájpenész formájában. Tehát a candida fertőzésnek nem alapfeltétele az immunkomprimált állapot.

A betegek sok esetben panaszmentesek, de sokszor csípő-égő érzésről, fémíz érzésről számolnak be. Jellemző, hogy a protézis felfekvési területének megfelelően a szájpad nyálkahártyája vörös, ödémás, erodált lehet. Ehhez a képhez csatlakozhat a nyelvhát depapilláltsága és a szájzugok gyulladása. Ez a triász - a szájpad-nyelv-szájzugok gyulladása - annyira jellemző a krónikus candidiasisra, hogy a gomba kitenyésztése nélkül is bátran kimondható a diagnózis. A nyelvhát piros, fájdalmas.

candidia-FB.jpg

1. ábra: Candida albicans a mikroszkóban és a szájüregben

A garat candidiasisa során a nyálkahártyán fehéres-sárgás, relatíve könnyen levonható lepedék látható. A lepedék letörlését követően alatta felszínes fekély látható, melynek alapja diszkrét vérzést mutat. Ezek a fekélyek általában alig fájdalmasak és a nyelést ritkán nehezíthetik.

Enyhe megbetegedés esetén a kezelés első lépése a fertőzés lokális ellátása. A helyi kezelés lehetőségei: Glyceinum boraxatummal, Diflucan oldattal történő ecsetelés, gargalizálás, Nystatin drazsé szopogatása.

Felnőtteknél, vagy ismert immundeficiens háttér esetén a lokális kezelés mellett szisztémás antimikotikumok (ketokonazol, itrokonazol, flukonazol) alkalmazása szükséges.

Nem szabad elfelejteni, hogy felnőtteknél a szájüreg, garat gombás fertőzése hátterében megbújhat az immunrendszer károsodásával járó megbetegedés, amit célszerű kizárni.