a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Csont-idegentest a nyelőcsőben, negatív nyelésröntgen mellett

2014.03.24. | drHorváthTamás | 3 komment

Címkék: idegentest nyelőcső nyelőcső-tükrözés nyelésröntgen

Most szedtem ki egy jó nagy, elakadt csont-idegentestet a nyelőcsőből. Lefényképeztem, mert elég szép darab, bár nem akkora, mint amit másfél éve mutattam.

bone foreign body.jpg

De nem is annyira a méret miatt tettem ezt ide ki, hanem azért, mert az előzetes nyelésröntgen teljesen negatív volt. Úgyhogy úgy álltam neki az oesophagoscopiának, hogy úgysem fogok találni semmit, aztán nagy meglepetésemre az első fiziológiás szűkületnél látok egy nagy szürkésfehér valamit, ami ez a kb. 1x3 cm-es csirkecsontdarab volt. Érdekes, hogy a nyelésröntgen nem látta. Szemben a halszálkával, halcsonttal, a csirkecsont rendszerint ad röntgenárnyékot, mivel magasabb a kalciumtartalma. Illetve jelen esetben szerencsétlen módon a kontrasztanyag sem úgy folyt le mellette, hogy felvesse a gyanút, hogy van ott valami, nem volt telődési kiesés sem. De hát van ilyen, nem véletlenül kell megajánlani a nyelőcső tükrözést negatív nyelésröntgen után is az idegentest-gyanús betegeknek.