A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Csont-idegentest a nyelőcsőben, negatív nyelésröntgen mellett

2014.03.24. | drHorváthTamás | 3 komment

Címkék: idegentest nyelőcső nyelőcső-tükrözés nyelésröntgen

Most szedtem ki egy jó nagy, elakadt csont-idegentestet a nyelőcsőből. Lefényképeztem, mert elég szép darab, bár nem akkora, mint amit másfél éve mutattam.

bone foreign body.jpg

De nem is annyira a méret miatt tettem ezt ide ki, hanem azért, mert az előzetes nyelésröntgen teljesen negatív volt. Úgyhogy úgy álltam neki az oesophagoscopiának, hogy úgysem fogok találni semmit, aztán nagy meglepetésemre az első fiziológiás szűkületnél látok egy nagy szürkésfehér valamit, ami ez a kb. 1x3 cm-es csirkecsontdarab volt. Érdekes, hogy a nyelésröntgen nem látta. Szemben a halszálkával, halcsonttal, a csirkecsont rendszerint ad röntgenárnyékot, mivel magasabb a kalciumtartalma. Illetve jelen esetben szerencsétlen módon a kontrasztanyag sem úgy folyt le mellette, hogy felvesse a gyanút, hogy van ott valami, nem volt telődési kiesés sem. De hát van ilyen, nem véletlenül kell megajánlani a nyelőcső tükrözést negatív nyelésröntgen után is az idegentest-gyanús betegeknek.

süti beállítások módosítása