a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A Staphylococcus aureus hordozás feltételei

2014.03.12. | VargaZs |

Címkék: orr fertőzéses betegségek staphylococcus S.aureus

A Staphylococcus aureusról már számos témával kapcsolatban írtunk, mint pl. biofilmek,  krónikus melléküreggyulladás vagy tünetmentes hordozás. Ez a baktérium változatlanul érdeklődésünk középpontjában áll, de vajon mitől válik valaki hordozóvá? 

Bár a pontos okai még tisztázatlanok, azért az alapvető feltételei a tartós és átmeneti S.aureus hordozásnak különbözőnek bizonyulnak. Tartós hordozóknál gyakran egyetlen S.aureus törzs kolonizációjáról van szó hosszabb időszakokban, míg átmeneti hordozók különböző baktérium törzseket hordoznak időszakonként. Továbbá tartós hordozóknál a S.aureus magasabb csíraszámban van jelen, így nagyobb az esélye a szóródásnak és fertőzés kialakulásának. Akiknél az orrüregi és gáttájéki hordozás egyszerre van jelen a magasabb csíraszám miatt több baktériumot szórnak szét.  

saureus-nose.png


A S.aureus orrüregi hordozásához vezető mechanizmus multifaktoriális. Egy tanulmány szerint, amelyben tartós hordozó és nem hordozó önkénteseket vizsgáltak és mesterségesen S.aureus törzsek keverékét inokuláltak az orrba azt az eredményt mutatta, hogy a nem-hordozóknál hamar eliminálódott a bekerült baktérium törzs, míg a tartós hordozók nagy részénél az eredetileg hordozott törzs kiszelektálódott a mesterségesen betelepített törzsek keverékéből. Tehát a gazdaszervezet tulajdonságai alapjaiban meghatározóak a hordozó állapot szempontjából, és optimális egyezés, összeillés szükséges gazdaszervezet és baktérium között, hogy a baktérium megtelepedjen, túléljen és az egyén hordozóvá váljon.